Kildara elsődleges célja az írás és olvasás népszerűsítése.

De Kildara egy hegytetőn gyújtott lángoszlop, egy világítótorony az éjszakában.

Nevét az ókor végi-középkor eleji Cill Dara városról kapta (a mai Írország, Kildare), amelyről túlzás nélkül állítható, hogy főszerepet játszott a tudás és a kultúra megmentésében Európa legviharosabb éveiben.

A város dombján régen kelta tűztemplomban őriztek szent lángot, melynek fénye mérföldekre elragyogott – később kolostorai, könyvtárai és tudósai révén lett híres.

A mi Kildaránk egy ugyanilyen város: itt őrizzük együtt az alkotás, az irodalom és kultúra szent tüzét.

Kildara, az egy közösség!

Titkolt álmunk, hogy olyan  írók legyenek a vendégeink, akiktől az olvasók a lehető legtöbbet tudnak tanulni.

Szeretnénk, ha minden hónapban egy olyan élménnyel lennénk gazdagabbak, amivel “divattá” ahogy Joós Andrea tanárnő mondta, legyen “menő” az olvasás, és írás – na meg persze a tanári pálya. Tudniillik, hogy Finn országban már alig írnak folyóírással, emiatt nekünk igenis kötelességünk, egy új generációt megtanítani az írás-olvasás szeretetére.

Fontos szót ejteni mindazon írókról, támogatókról, olvasókról akik a kezdeményezésünk mögé álltak.

Nélkülük ma nem tarthatnánk ott ahol!
Tudtunk tervezni, kialakult egy olyan erős közeg amiben egymás segítjük ötletinkkel, keressük a megvalósításhoz szükséges utakat, és bátran tervezzük a jövő évi program sorozatot hónapról hónapra.

Mertünk nagyot álmodni és tudjuk, hogy az olvasás és az írás fontossága elengedhetetlen egy olyan rohanó Világban mint a miénk!

Mindazoknak a munkáját, akik támogatnak minket.

Fontos megemlítnei a Kildara Bloggerek csapatát, akik könyvkritikákkal, és interjúkkal mutatják be a könyvekben rejlő csodákat.
A Főnix könyvműhelyt, az Agave Könyvek, a Mogul Kiadó, a Twister Média, végül Fumax Kiadóknak akik könyveikkel, íróikkal segítik munkánkat.
Minden írónak, akik nagyon sok munkával és idővel részt vesznek a rendezvényeinken…hiszen ez nélkülük egyáltalán nem valósulhatna meg.

Illetve köszönettel tartozunk neked, aki eljössz a rendezvényeinkre, jelzed élményeidet a weboldalon és remélhetőleg a jövő új írói generációjához fogsz tartozni 🙂

További hírekért érdemes felíratkozni hírlevelünkre!

Varga-Czakó Adrienn
Varga-Czakó AdriennKildara - Tulajdonos
“Hiszek abban, hogy van értelme. Tudom azt, hogy sokan szeretnénk értelmesen beszélgetni fontos dolgokról. Ma luxus terméknek számít egy könyv megvásárlása, és nagyon megválogatjuk, hogy mikor mit veszünk meg. De egy jó könyv egy olyan lehetőségeket rejt magában, amiért érdemes mindennap felkelni!”

De mi lenne, ha beszélgetnénk? Könyvekről, azokkal akik megírták, akiknek céljuk az üzenet. Az irodalomról, a mai történetekről miből lehet tanulni…”

Cill Dara vagy Kildara…?

12234930_1035236193163394_1805596542386514585_nKildare megye (írül Contae Chill Dara) megye az Ír Köztársaságban, Leinster tartományban, a sziget keleti-középső részében, Dublintól délnyugatra. Legrégibb városa Kildare, amelyről a megye a nevét kapta. A megyeszékhely azonban Naas (írül Nás na Rí, “királyok találkozóhelye”).

Legnagyobb városa a mintegy 20 000 lakosú, gyorsan fejlődő Newbridge (Droichead Nua) a megye középső részében, a Curragh síkság közelében. Kildare megye hagyományos oktatási központja Maynooth (Maigh Nuad), amely két egyetemnek ad helyet (a National University of Ireland és a St Patrick’s College).

Az ipari központok a megye északi részében fekvő Leixlip (Léim an Bhradáin) nagy Intel és Hewlett-Packard üzemeivel, illetve a Maynooth közelében, a megye északi határán fekvő Kilcock (Cill Choca). Celbridge (Cill Droichid) Írország legnagyobb egyutcás városa.

Monasterevinben (Mainistir Éimhín) található a VI. században Szent Evin által alapított Moore apátság.

A későbbi hagyományokban, a kereszténység elterjedése után, Brigit keresztény megfelelője, Kildare-i Szent Brigitta (a pásztorkodás, termékenység védőszentje) lett az ünnep jelképe.

Írországban február 1. Kildare-i Szent Brigid ünnepnapja is. A kereszténység elterjedésével azonban a pogány hagyományok nagy része eltűnt az ünnepből.