Nyéki Márta
Nyéki MártaÍró - Oktató könyv
6 éve kezdtem el mélyebben foglalkozni a baba-mama kommunikációval, egy konkrét módszeren keresztül, ami a babajelbeszéd. A témával kapcsolatban az évek alatt több cikket írtam, és számos blogbejegyzés is született, de megfogalmazódott bennem, hogy ezt a módszert könyv formájában is elérhetővé tegyem a szülők és leendő szülők számára. 2014-ben adtuk ki a könyvet, mely a Babajelbeszéd – hatékony kommunikáció már a beszéd előtt címet kapta. Azóta – az én legnagyobb boldogságomra – több ezer példány kelt már el belőle.
A visszajelzések, melyek hozzám elértek, kivétel nélkül pozitívak, még azoktól az édesanyáktól is, akik eleinte esetleg kétkedve fogadták ezt a még itt Magyarországon kicsit ismeretlen témát. Sok más országban már több, mint 40 éve használják, ismerik a szülők, és a szakemberek is. Mivel az egészséges babákon kívül a gyógypedagógiában is hasznát veszik, olyan területeken, ahol a kommunikáció valamilyen formában akadályoztatva van sz érintetteknél.
Szerencsére valójában egy nagyon egyszerű és természetes dologról van szó, melyet a könyvben megpróbáltam gyakorlatiasan, hasznos tanácsokkal ellátva átadni az olvasóknak. A könyv második felében pedig helyet kapott egy 70 jelből álló képes babajel szótár is, mely nagy segítség az indulásnál.
Én magam pedagógus vagyok, és most már egy 2,5 éves nagylány édesanyja. A vele való kapcsolatunkban és kommunikációban még jobban megerősítést nyert a módszer baba-anya kapcsolatra, kötődésre gyakorolt csodás hatása. Rendkívül módon megkönnyítette, és vidámabbá tette az életünket mind a beszéd előtti időben, de fontos megemlítenem, hogy a dacoskodó 2-3 éves korban is látjuk még a jótékony hatását.