Varga-Czakó Adrienn vagyok, a Kildara alapítója, és szeretnék tiszta vizet önteni abba a bizonyos pohárba.


Mint látjátok, megújult a Kildara neve –  a népszerűsítsük az olvasást,
Kildara – Irodalmi műhelyre. Ez egy már régóta megfontolt döntés első lépése volt. Azt is észrevehettétek, hogy nincsen annyi bejegyzés, mint tavaly ilyenkor. Ennek elsődleges oka, hogy 2018. november elsején megkértem minden addig velem együttműködő könyves bloggert, hogy váljanak el útjaink. Egyrészt már magamon is éreztem a kiégés minden jelét, másrészt akkor abban az élethelyzetben ez tűnt a legjobb döntésnek. Az élethelyzetet úgy hívják, hogy túlhajszoltság, kialvatlanság, anyaság és egy nagyon erős megfelelési kényszer, ami már mindenre rányomta a bélyegét ami egy kilátástalan mókuskerékké kerekedett.

Ezúton  is szeretném megköszönni minden könyves bloggernek – akikkel együtt dolgozhattam az évek alatt – a munkáját, mert mindenki csak adott a Kildarához, minden nehézség ellenére.

A Kildara minden szempontból meg fog változni.

Ma én úgy látom és tapasztalom, hogy a könyves szféra egy nagyon telített piac, akár könyves blogger, akár bloggerközösségek terén, és mint ilyen, anyagilag nem lehet belőle megélni, még akkor sem, ha több éve jelen vagy és értéket tudsz képviselni. Ez nem baj, de tudni kell, mikor érdemes kiszállni ebből a mókuskerékből.

Miután mindezt beláttam, sokat dolgoztam magamon, önismeretemen, nehez de végre megtaláltam az céljaim, a jövőm. Ezért láthattok változást az oldalamon, közösségi felületeken, nem pedig azért, mert a rosszakarók és a “süllyesztőbe kerülés” ellen küzdenék. Egyszerűen ezt látom önazonosnak, jövőbemutatónak és mások számára is hasznosnak.

Sokszor találkoztam írókkal, akiket ki tudtam billenteni a “gödörből”, nagyon sok blogger keresett meg tanácsért, igazából ebből indult el egy új projekt. Aki a saját privát oldalamat követi láthatja, hogy elkezdődött egy BloggerKépző, ami a Kildara égisze alatt fog megjelenni a weboldalon. Azért is, mert erősen kapcsolódik a könyves bloggerekkel töltött időhöz és tapasztalatokhoz, másrészt, mert bár nehezen vettem észre, de ez az az út, ami előre visz, hiszen nagyon sok helyen mondtam, hogy “a bloggereket képezni kell!” Senki nem teszi, pedig nagyon nagy szükség lenne rá, akkor ezzel kell foglalkozni!

Ezt az egészet nem úgy kell elképzelni, hogy írás leckéket adok!
Azt biztosan nem!

Abban segítek, hogyan lehet felépíteni egy blogot, és mi kell ahhoz, hogy előre tudj lépni, és ne tűnj el a süllyesztőben, mint sokan mások, és vedd észre a kiégést, mert a blogger élet nem olyan könnyű, mint azt sokan hiszik.

Mit fog történni a Kildarával?

  • a weboldalon marad az írók bemutatkozási lehetősége, és szívesen kiteszem, ha elküldik őket a kildara@kildara.hu címre
  • negyedévente lesz rendezvény 2020-ban, ami nem közönségtalálkozó lesz, hanem egy kicsit más – de ez még maradjon az én titkom
  • az interjúkra jobban fogok figyelni, mert nagyon sok téma feldolgozásra vár
  • lekerülnek a kritikák, mert nincs rá kapacitás, viszont lesznek helyette könyves projektek, amihez felkértem vendég bloggereket, akiknek kritikái meg fognak jelenni a Kildara Facebook oldalán, és az Instagramon
  • maradnak  a Facebook oldalon a nagyon is kedvelt tippelős könyves játékok
  • felkerülnek a BloggerKépző anyagok, podcast és írásos változatban.

Én pozitívan tekintek előre, és remélem, lesznek olyanok, akik továbbra is követni fogják a Kildarát! A Kildara – Irodalmi műhely marad, és a BloggerKépzővel egy új fejezet kezdődik, ami remélem mindenki hasznára fog válni.

Tisztelettel és köszönettel:

Varga-Czakó Adrienn