Néhány könyvekkel foglalkozó blogger nem tartja be az alap fogalmazási szerkezeteket, ezért is találtam fontosnak, hogy írjak a fogalmakról és formai megjelenésekről. Engem sokan “leszóltak”, mert azt mondtam egy workshoppon a jelenlévő bloggereknek, hogy úgy írjanak könyvkritikát, hogy „tetszett, mert; nem tetszett, mert.”

A latin eredetű recenzió szavunk magyar megfelelője a könyvismertetés, könyvbírálat, könyvkritika.

Miért fontosak az alapok? Mert akárhány könyvkritikát olvastam, azt akartam, hogy hasson rám, de megtanuljanak a bloggerek külső szemlélőként is látni egy könyvet. Ezzel is kezükbe adva a lehetőséget, hogy azt is le merjék írni, ha egy könyv nem tetszett. Nem akarta egy blogger sem megbántani az írót, vagy éppen könyvkiadót, de tényleg olvastam nem egy olyan könyvet, amivel súlyos gondok adódtak (stilisztikai, formai, nyelvezeti…), de mégis a Kildara bloggerei közül mindenki megírta a kritikát, jelezve, hogy voltak ugyan benne hibák, de olyan részek is, amik tetszettek. Volt aki ezt elfogadta, volt, akivel többet nem dolgoztunk együtt, viszont az emberek visszajelzéséből azt szűrtük le, hogy “végre valaki leírta”.

Persze minden írónak a saját könyve a gyereke, de ha kimarad egy oldal a könyvből, vagy tele van helyesírási hibákkal, akkor fáj az igazság, de igenis kell tanulni belőle. Minden esetben megkértem a bloggereket, írják le, hogy miért olvasták el a könyvet! Mert lehet, hogy rossz volt a helyesírás, de zseniálisak voltak a szereplők, a világ…stb. Az nem kritika, ha azt írja valaki, hogy: “szar volt” “tetszett“; ez is egy vélemény, de nem nyújt fogódzót. A lényeg pont ez: miért is volt olvashatatlan / tetszetős az a bizonyos könyv?

BEVEZETÉS, TÁRGYALÁS, BEFEJEZÉS

Tudom, hogy ezt már az iskolában is megtanítják a gyereknek, talán nem véletlenül. Bármilyen levél, dolgozat, vagy kritika felépítésének alapjairól beszélünk, ami képes szerkezetet adni a mondanivalónak.  A bevezetés és a befejezés általában egy-egy bekezdés, míg a tárgyalás bekezdései a szöveg tartalmától függenek.

A bevezetésben leírhatod, hogyan került hozzád a könyv, ki hívta fel a figyelmedet rá, könyvborító tetszett, van-e a könyvben grafikai… stb. De olyan egyszerű dolgokat is írhatsz, hogy miért választottad pont azt a könyvet.

A fülszöveg nem számít bevezetésnek!

Fülszöveg: Könyvek borítóján elhelyezett ismertető szöveg.

Tárgyalás: cselekményvázlat, rövid ismertetés és bírálat a könyvről, de itt figyelj arra, hogy milyen nézőpontot választasz. Értem ez alatt a túl személyes, vagy a túl távoli megközelítést, mert ez hiba.
Ha túl személyes, azzal lehet, hogy nem tud azonosulni az olvasó, hiszen nem tudja, hogy te ki vagy; ha meg túl távoli, nem biztos, hogy érti, amit írsz. Valahol az arany középutat kell megtalálni. A személyes élmény átadása fontos, hogy belőled mit váltott ki a mű olvasás közben. Ezek megjelenhetnek akár idézetek, képek formájában is.
Mi volt az, ami tetszett, mi volt az, ami nem – ez a rész inkább könyvbírálat, de a kritika része. Aki ért a nyomdai alapokhoz, írhat arról, hogy tetszett-e az újító formavilág, a könyv minősége, grafikák megjelenése…stb. De bírálhatod is a könyv nyelvezetét, logikai felépítését. Érdekességként beleírhatod, hogy mindenhol ezt a könyvet olvastad, mert…
A lényeg, hogy úgy írd meg a tárgyalást, hogy azt érezze az olvasó, hogy meg akarja venni, el akarja olvasni, a részese akar lenni a könyvnek.

A bloggerek véleménye nagyon fontos, ezért jó, ha odafigyelsz a helyesírásra, a fogalmazásra is! Ha nem megy, akkor kérjél segítséget bátran, mert sokkal jobb, ha valaki átnézi előtte, mint az, hogy a hozzászólások csak a helyesírási hibákról szólnak!

Befejezésnél ne azt írd oda, hogy „külön köszönet xy kiadónak”, mert az nem befejezés! A benned felmerült érzéseket fogalmazd meg, amivel zárod a könyv által kibontott gondolatokat. Miért ajánlod másnak, azon belül is “ez egy csajos, pasis, komoly, humoros… könyv azoknak, akik…” Merd vállalni, hogy te nyertél azzal, hogy elolvastad, vagy sem!

Tudjátok, mikor tanítják a könyvkritika írását az általános iskolákban? A 6. osztálytól!

Milyen alapfogalmak ismerete szükséges egy könyvkritika megírásához?

cselekményvázlat | könyvajánló | kritika | ajánlás | személyes élmény | történet

Mi mit jelent?

Cselekményvázlat: általános értelemben a műalkotásban ábrázolt eseménysorozatnak a szereplők (hősök) tevékenységéből felépülő alapszerkezete.

Könyvajánló: Terjedelmesebb műnek rövidített változata.

Kritika: Rövidebb ismertetés és bírálat.

Ajánlás: A könyvbe rövid betekintést adó szövegmű.

Személyes élmény: Az elolvasott szövegnek a befogadóban (olvasóban) keletkezett élménye.

A történet: írásban vagy élőszóban elmesélt esemény, amely lehet megtörtént vagy kitalált cselekménysor.

Recenzió: A referátum megírása során objektívnek kell maradni!  De erről egy kicsit később írok, mert az egy külön téma!

A témát folytatom, addig is jó munkát nektek!

Varga-Czakó Adrienn