Létre jött a facebookon egy olyan csoport, ahol a plagizáló és szerzői jogot sértő weboldalakat és blogokat gyűjtik össze. Napok alatt több oldalra hívták fel a figyelmet az írók és azok az emberek, akiknek közük van a könyvekhez. Ezek az oldalak jelentésre kerültek a facebooknál (többnyire a szerzői jog tulajdonosai részéről), ezért ők cserébe nevet változtattak és kitették azokat a személyeket, akik a fenti csoportnak tagjai, majd megtámadták a magyar írókat.

A csoport célja az volt, hogy megállítsa az olyan internetes oldalakat, csoportokat, blogokat, ahonnan magyar szerzők könyveit is ingyen le lehet tölteni. Van olyan csoport, ahol állítólag nem lehet magyar szerzőktől letölteni, de mi példának okáért Vivien Holloway könyveit is megtaláltuk, vagy a Fumax kiadó aktuális könyveit is. Itt a kiadó tette meg a jogi lépéseket.  Mindig is voltak ilyen csoportok, és valószínűleg mindig is lesznek. (Bár külföldön ennek komoly anyagi és jogi következményei vannak, így ott kevésbé elterjedtek.) Azonban hosszútávon a jogkövető magatartás elérése a cél.

De ott a másik oldal, aki azt állítja, hogy ő azért tölt fel könyveket, mert az emberek másként nem juthatnak jó könyvekhez és így nem tudnak olvasni könyveket.  A plagizálás és szerzői jogsértés ellen tenni akarók csoportjában lévő írók könyveit, amelyek fent vannak a Moly.hu-n elkezdték lepontozni, ami számunkra érthetetlen, és egyben felháborító. (napközben a Moly.hu már intézkedett ezekről az értékelésekről) De valamit nem értünk, és erre a Felmérésünk is pontos képet ad, mégpedig hogy az emberek akik ingyen letöltik a könyveket, nem értik, hogy ez bűn, és óriási kárt okoznak.

Felmérésünk szerint, közel 3700 emberből 60% töltött már le illegálisan könyveket, és ennek a 43% nem ítéli el azokat, akik ezt megteszik.

A Kildara-t és minden bloggerét leellenőrizték a kiadók, mielőtt elkezdtek velünk együtt dolgozni. Mert ezt nem lehet úgy olvasnunk, hogy letöltögetjük vagy átadunk könyveket, és ezt nagyon is komolyan veszik.

Az, hogy a magyar írók könyveit meg lepontozzák, egyenesen felháborít, mert ők csak a saját “szerzői és szellemi tulajdonukat” akarják megvédeni. Lehet, hogy nagyon hamar rendbe kellene tenni a fejekben, hogy az ingyenes letöltés nem csak a zenei oldalról rossz, hanem a könyvek esetében is.

“Ha ezek után sem érti, hogy amikor törvénytelenül elérhetővé tesz egy könyvet, az konkrétan olyan, mintha a boltból lopná el, arról sajnos nem tehetek.

Értsék már meg végre, hogy a kiadók az eladások alapján tudják eldönteni, egy szerzőtől érdemes-e újabb könyvet kiadni. Ráadásul az eladások a szerzőknek is visszajelzés – ha már a Moly-os értékelésre senki nem fordít időt -, hogy a regénye mennyire tetszik az olvasóknak. Ha fogy, mert egymásnak ajánlják, akkor fog még megjelenni írása.

Ráadásul a jogsértő személyek fel sem fogják, hogy sokan az írásban látják a maguk önmegvalósítását, és ha sikertelenek benne, mert nem veszik, akkor az amúgy is káros önértékelése mély depresszióba fordulhat, a következményeket meg mindenki találja ki maga.

És nem, nem kell letölteni, kölcsön is lehet kérni, ha már annyira szeretik egymást ezen csoport tagjai. Én spec elajándékozom az általam kiolvasott könyveket, vagy könyvtárnak adományozom, hogy más is olvashassa. Mondjuk, ha a jogsértő csoportok ezt tennék, mindenki elégedettebb lenne.”

“A hatályos Btk. 329/A.§ a következők szerint hangzik:

“(1) Aki másnak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát haszonszerzés végett, vagy vagyoni hátrányt okozva megsérti, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

És ha valakinek nem tiszta, mi az a szerzői jog:, elolvashatja ITT”

Az írók csak akkor kapnak apanázst, ha megveszik a könyvüket, a kiadó akkor kéri a könyvek folytatását, ha azt ki tudják fizetni, a szerkesztő, a grafikus, a korrektor és a nyomdai munkák után, az írót, és igen ez szól a szerzői jogokról és a pénzről is, de ne bántsátok egymást!

Erről beszélgetünk az éves kiadó kerekasztal beszélgetésünkön 2017.09.23-án.

Gyertek el!
Kildara