Jó neked, hogy van időd olvasni!” Épp ekkora közhely erre a válaszom is: “Mindenkinek arra van ideje, amire akarja“. – Ezzel kezdi a kihívás Facebook-csoportjának leírását Szabados Ágnes, aki nagyon szeret olvasni, de nincs túl sok szabadideje.

Szabados Ágnes, az RTL Klub híradójának műsorvezetője nem csak magát, de másokat is inspirálni és motiválni szeretne a 12 hónap 12 könyv szlogenű kihívással. Hiszen szerinte egy év alatt ennyinek bele kell férnie munka, iskola, gyerekek és minden más teendő mellett. Hogy színesebb legyen az egész, minden hónapban megad egy kategóriát, amin belül olvasnivalót választanak a résztvevők. Az aktuális hírekről és olvasási élményeiről pedig a blogján tájékoztatja az embereket, illetve a Kildara is részt vesz a kezdeményezés reklámozásában. A következő interjúban a részletekről faggatjuk.

Kildara: Mikor szoktál olvasni? Kihasználod a tíz perces váratlan szabadidőket is?

Szabados Ágnes: Azokban vagyok a legjobb! Sorban állás a postán, fodrásznál várakozás, vagy egy váratlan közlekedési káosz és már kapom is elő a könyvem a táskámból. Emiatt mindig nálam van az aktuális olvasmányom! Egyébként szabadnapjaimon bekuckózva olvasok, esetleg elalvás előtt, és utazás közben a legtöbbször (vonat, repülő, nyaralás).

Melyik havi téma volt a legnépszerűbb/legkedveltebb a csoportban?

SzÁ: De jó kérdés, talán a könyvborítós (egy könyv, ami a borítója alapján tetszett meg), ami nagyon sokaknak beindította a fantáziáját. Érdekes volt látni, hogy mennyien kaptak kedvet, hogy lefotózzák választottjukat, mert tetszett nekik a borító.

Neked melyik téma volt a kedvenced?

SzÁ: Több is volt, és szerintem ez attól is függ, hogy milyen könyvekkel, olvasmányokkal hoz össze az élet a kihívás keretén belül persze. Szerettem a klasszikus, ami kimaradt témát. Kicsit magamnak kedveztem vele, mert számos klasszikus áll a polcomon, amit el kellene olvasni most már. Így kapóra jött a májusi téma. Bulgakov Mester és Margaritáját olvastam el, és vált nagy kedvencemmé. De a könyv, amit valaki ajánlott témát is szerettem. Truman Capote Hidegvérrel című könyve egészen zseniális. Capote is a kedvencem lett, azóta több könyvét is beszereztem.

Hogy jut időd minden mellett még blogolni is?

SzÁ: No igen… Azért hoztam létre a kihívást és a blogot, hogy népszerűsítsem az olvasást, és én magam is többet olvassak, de hamar be kellett látnom, hogy ez egy ördögi kör, mert épp az olvasástól veszem el az időt ezekkel, de nem bánom. Most az elsődleges a közösség építése és az olvasás népszerűsítése. Majd lesz olyan időszak, amikor több időm lesz nekem is olvasni (remélem:)). Egyébként meg imádok kreatívkodni és szervezkedni, ezeket az igényeimet pedig a blog és a csoport is maximálisan kielégíti jelenleg.

Az idei olvasottak közül melyik kötet lett a kedvenced?

SzÁ: Bulgakov Mester és Margaritája, de Kepes András Világképe is fontos könyv. Szerettem, hogy megismerkedtem Jessie Burtonnel. A Múzsát olvastam nyáron, mint amit borító alapján választottam ki. Nagyon tetszett, várom már, hogy A babaház úrnőjére is legyen időm.

Már több mint 1500-an vesznek részt a kihívásban. Melyik korosztályt képviselik a legtöbben?

SzÁ: Nehéz kérdés. Sajnos nem látok statisztikát, és lehet, hogy sok a fiatal, aki olvas, de nem kommentel napi szinten. Talán a 20-30 közöttiekből lehetünk a legtöbben, de nagyon vegyes. Vannak fiatalabbak is, és szeretném, ha a gimis réteg is becsatlakozna, de sok  a középkorú és idősebb is. Hamarosan találkozót szervezek a csoportnak, hogy élőben is megismerkedjünk, remélem, minél többen el tudnak majd jönni rá, és akkor ez is körvonalazódik majd.

Mennyire korlátozza az olvasókat egy-egy téma? Széles palettát ölelnek fel a választott olvasmányok, vagy sokszor előfordul, hogy többen is ugyanazt szemelik ki az adott hónapra?

SzÁ: Igyekszem olyan témákat találni, amivel semmiképp sem korlátozom a tagokat, elég széles a paletta, amiből lehet választani, és kell is a kreativitás. Gondolok itt arra, hogy volt az “utazás” a téma. És jó volt látni, hogy ez is milyen sokaknak indította be a fantáziáját. Van, hogy sláger egy könyv. Olyan is volt, hogy amit én tettem ki, sokan azt választották. De elég vegyes a felhozatal én azt látom.

Ha véget ért a kihívás, tervezel valamilyen nagy összegzést készíteni róla?

SzÁ: Egyelőre a találkozót szervezem őszre. Valamiféle összegzés biztosan lesz, de még nem gondolkodtam rajta. A blogomra rendszeresen írok erről is élményeket, tapasztalatokat, így ha más nem, oda biztosan összegzek. De az ilyen ötletek, mint most a találkozó is, sokszor spontának, szóval majd úgyis jön valami ötlet. 🙂

Várható a jövő évi folytatás?

SzÁ: Sokan jelezték, hogy folytassuk, szóval szerintem biztosan lesz.

Köszönjük szépen Szabados Ágnesnek az átfogó interjút, és további sok sikert és kitartást kívánunk a kihíváshoz! ☺

Az interjút készítette:  Evelin
Fotó: Nánási Pál