Spaics Igor manager, és családos ember lévén szakít időt az olvasásra, de egyben egyengeti Berkes Olivér zenei útját. Velük beszélgettünk arról, hogy mit is jelentenek nekik a könyvek világa.

Kildara: Honnan ismerhetnek az olvasók?

Spaics Igor:  Jó eséllyel a Baywatch-ból, vagy a Melrose Place-ből… …de azt is szoktam mondani, hogy 10 évig pornóztam… Vagyis a kedves olvasó –ha netán innen ismerne meg- lebukott, hogy ezt a “szakirodalmat” (is) fogyasztja… 😉 Komolyabbra fordítva a szót: sehonnan. A kereskedelmi márkák, ill. reklám és könnyűzenei szakmából adódóan széles kapcsolati körrel rendelkezem, így a szakmabeliek többen, ha nem is ismernek, de talán megismernek. 🙂 A reklámszakma mellett, vagy éppen ennek keretében a hazai könnyűzenében Berkes Olivér szuper tehetségünk zenei pályafutásával foglalatoskodom.

Berkes Olivér: Több éve dolgozom az itthoni zeneiparban. Voltam televíziós, rádiós műsorokban és újságokban is. A rádió napjainkig is játssza a dalaimat.

Kildara: Mivel foglalkozol?

Spaics Igor: Egy kis reklámügynökség-digitális nyomda céget vezetek, ahogyan az ügyfeleink felé szoktuk kommunikálni, “hybrid” ügynökségről van szó, ahol a klasszikus reklámügynökségi kompetenciák mellett digitális szélesformátumú nyomdaipari szegmensben közvetlen gyártói kapacitással rendelkezünk. “Nem csak egy Toyota lehet hybrid…” 😉 Emellett pedig zenei menedzsmenttel foglalkozunk, ami nem várt módon dinamikusan fejlődik, az utóbbi hetekben több megkeresés is érkezett irodánkhoz, melyek jelenleg tárgyalás alatt állnak, ezért többet nem is mondhatok róla. Többen megkérdezik, hogy, “Hogyan kapcsolódik ez a terület a reklámhoz?”, én pedig rendszeresen azzal érvelek, hogy ez is egy termék, csakúgy, mint egy mosópor, csak másként és más csatornákon kell kommunikálni, más célcsoportot kell elérni a kommunikációval. Az előadóval is teljesen más kommunikációt követel meg ez a munka, természetesen hús-vér érző emberként tekintünk rá, és toljuk együtt a szekeret. E terület által rengeteget fejlődtek olyan képességeim, mint a türelem, vagy önfegyelem, amiért rendkívül hálás vagyok.

Berkes Olivér: Énekes, dalszerző, szövegíró vagyok.

Mit jelent neked az olvasás?

Spaics Igor: Sajnos jelenleg feladatot. Nyilván a napi sajtó elolvasása a tájékozottság iránti vágyamat elégíti ki, mindamellett, hogy én magam is vallom, hogy az “információ hatalom”. Ha hatalom nem is, de lépéselőny mindenképpen. Emellett a jelenlegi időszakban a napi sajtót leszámítva az olvasás a gyermekirodalom esténkénti (még mielőtt a feleségem reklamálna, pontosítok: alkalmankénti) újbóli felfedezése és átadása az új generáció, a mini tükörképeim számára. 🙂

Berkes Olivér: Kikapcsolódást, inspirációt, ihletet. Szeretem fejleszteni önmagam a könyvek segítségével.

Melyik könyv volt rád/ életedre nagy hatással és miért?

Spaics Igor: Ogilvy – A reklámról: még a marketing-reklám tanulmányaim alatt lett nagy kedvenc, mert a szerző az elméletet sikeresen, könnyen értelmezhetően behozta az életbe, gyakorlati példákkal szemléltetve. Azóta is nagy tisztelője vagyok a nagy úttörő nemzetközi, vagy éppen hazai márkáknak, még akkor is, ha a fogyasztójuk éppen nem is vagyok. Gyermekkorom nagy kedvence pedig az “Ezeregy éjszaka meséi”. Az Ali baba és a 40 rabló olyan nagy hatással volt rám, hogy a mai napig bele tudom magam élni a történetbe.

Berkes Olivér: Számtalan könyv hatott már rám igen erőteljesen, de mindenképp megemlíteném Robin Sharma: The Monk Who Sold His Ferrari című könyvét. Nagyon szép életfilozófiát hirdet, amiben nagyon hiszek. Elindította bennem a Buddhizmus iránti érdeklődést és azóta foglalkozom aktívan a belső gondolataimmal és a pozitív gondolkodással.

Mit olvasol most?

Spaics Igor: A Bartos Erika könyvek nagyon foglalkoztatnak mostanában, úgy, mint a: Bogyó és Babóca, Anna, Peti és Gergő, Őrangyal, Beck Andrea Titoktündér sorozatából a Titoktündér és Titokklub kötetek., Az Őrangyal és Titoktündér mesék az elfogadásról szólnak, amit nagyon fontosnak tartunk ilyen korán szóbahozni. Emellett pedig a gyermekirodalom klasszikus remekei, a Magyar népmesék mellett a Grimm fivérek meséi, az örök divatos Disney mesék…
Ezeket a meséket újra elolvasva azért sok esetben horrorisztikusnak tartok egy-két jelenetet, amit rendszerint az olvasáskor improvizálva át is költök. Ezt nagyon élvezem. 🙂 Egyébként nem tudom, hogy a mi időnkben is így voltak-e tálalva ezek a mesék, vagy ez már a jelenkor szüleménye, ugyanakkor az előbbit sejtem, hiszen más világ volt 20-30 éve. Akkor még az sem számított cikinek, vagy bűnnek, hogy egy farkas egy szál alsónadrágban, lógó cigarettával a szájában, szárított hallal a kezében szalutált a járőröző rendőrnek… (Lsd. Nu pagagyi! Szovjet rajzfilm – személyes nagy kedvenc) 🙂

Berkes Olivér: Nagyon sok könyvet olvasok egyszerre. Felsorolnám őket:
Tim S. Grover: Relentless
James Allen: As a Man Thinketh
Dale Carnegie: How to Win Friends and Influence People,
Eckhart Tolle: The Power of Now…

Köszönjük az interjút!