Suzanne Collins – Futótűz

EREDETI CÍM: CATCHING FIRE
SOROZAT: AZ ÉHEZŐK VIADALA TRILÓGIA
KIADÓ: AGAVE
OLDALSZÁM: 404
KIADÁS ÉVE: 2012
MŰFAJ: FANTASY, DISZTÓPIA
FORDÍTOTTA: TOTTH BENEDEK

ÉRTÉKELÉS:

BORÍTÓ: Ugyanolyan szuper, mint az első résznél, nagyon imádom benne, hogy meghagyták ezt a vonalat, és tökéletes passzol mindegyik egymáshoz. 5 pont

TÖRTÉNET: Sokkal jobban tetszett, mint az első rész. Itt jóval több izgalom várt rám, az első részben volt 1-2 unalmasabb rész, itt viszont egyáltalán nem éreztem ezt. 4 pont

KARAKTEREK: Néhány új szereplővel is megismerkedhetünk, közülük jópár szimpatikus volt nekem, az írónő remekül megalkotta őket, mindenkinek fontos szerepe van a könyvben. 5 pont

“A Kapitólium dühös.

A Kapitólium bosszúra éhes.

A Kapitólium vért akar látni.

És az igazi harc csak most kezdődik.

Katniss és Peeta megnyerték az Éhezők Viadalát, így ők és a családjaik megmenekültek az éhezéstől, de a fiatalok nem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon. Vár rájuk a hosszú Győzelmi Körút, ismét csak a tévénézők árgus szeme előtt.

A kötelező udvariaskodás unalmát azonban döbbenet és félelem váltja fel, amikor hírét veszik, hogy lázadás készül a Kapitólium ellen. Snow elnök sosem habozott lesújtani az engedetlenekre, és most is ott csap le, ahol senki sem várja. Emberek halnak meg, családok lesznek földönfutók, Katniss és Peeta pedig újabb küzdelemre kényszerülnek, ahol a tétek még nagyobbak, mint korábban.”

Hogy találtam rá?
Ezt a sorozatot mindenki ismeri, tényleg mindenki!

Saját példány?
Igen.

Kiknek ajánlom?
Mindenkinek, aki olvasta az első részt. Aki pedig még nem, az sürgősen tegye meg!

Értékelés:
Számomra már az első rész is nagyon izgalmas volt, annak ellenére, hogy az alaptörténet nagyon a Battle Royale-ra hasonlított. Az író mégis úgy tudta csomagolni nekünk ezt a regényt, hogy mindenkinek érdekes legyen, szerettem benne azokat a részeket, ahol a szegénységről, a nyomorról írt. Tény, hogy sokkal többet olvastam volna, ez a sztori annyira egybefüggő és annyira ötletes, hogy kevésnek bizonyultak azok a háttér információk, amiket elhintett nekünk. Alig vártam, hogy végre olvashassam a második részt!

Ahogy azt a fülszöveg is mutatja, ott folytatódik a történet, ahol az első rész lezárult. Katniss és Peeta a Viadal megnyerése után még nagyobb veszélybe került, mint volt.

Az első résznél éreztem egy-két jelenetnél, hogy nem biztos, hogy kellett volna az oda, itt viszont mindennek megtaláltam a helyét, minden egyes mozzanat fontos volt a történet szempontjából. Nem unatkoztam, sodródtam az eseményekkel és folyamatosan gondolkoztam a szereplőkkel együtt.

Katniss még mindig ugyanolyan erős, mint volt, mégis ott volt benne a bizonytalanság, a “félsz” érzés, amit teljesen át tudtam érezni. Tökéletes női főszereplő, ebben a részben semmi kivetnivalót nem találtam benne, azon kívül, hogy VEGYE MÁR ÉSZRE AZ ÉRZÉSEIT!

Peeta még mindig szimpatikus, ám nem érzem olyan erősnek, mint a női szereplőt. Valahogy mindig azt vártam, hogy végre megerősödik, összeszedi magát és férfi lesz. De sajnos nem így történt, szeretem benne, hogy ennyire szerelmes, de ez, hogy ennyire esetlen, kicsit zavaró. Az viszont, ahogy mozgatja a szálakat a háttérben, fantasztikus.

Összességében hatalmas kirobbanás volt ez a könyv, nem számítottam ennyi dologra, azt gondoltam, hogy biztos hasonló lesz, mint az első rész, de nem. Teljességgel túlszárnyalta az első részt, és még egy magasabb szintet ütött meg nálam, mint sorozat. Ez igazán nagy szó, mert nehéz úgy megírni több részt, hogy mindvégig fenntartsa az érdeklődést, és tudjon újat mondani. Hát…az írónőnek ez sikerült.

Mindenképpen ajánlom ezt a részt is bárkinek, aki szimpatizál a műfajjal, mert ez a második rész egy az egyben megmutatta, hogy igenis vannak nagy ötletei az írónőnek, és tud egyedit -és még milyen jót!- alkotni.

Könyvkritikát írta: GeniusMerielle