Suzanne Collins – Az éhezők viadala

EREDETI CÍM:  SUZANNE COLLINS – THE HUNGER GAMES
SOROZAT: Az éhezők viadala trilógia 1. része
KIADÓ: AGAVE
OLDALSZÁM: 390
KIADÁS ÉVE: 2009
MŰFAJ: DISZTÓPIA, FANTASY
FORDÍTÓ: TOTTH BENEDEK

ÉRTÉKELÉS:

Történet: Lenyűgöző, nagyon szépen kidolgozott, alig bírod kivárni, hogy ne olvasd végig egyben az egész sorozatot! Néhol kicsit hiányos, mert többet olvastam volna bizonyos dolgokról, de ettől el lehet tekinteni. 4/5

Karakterek: Erősek, sokat dolgoztak rajtuk, volt aki mellékszereplőként minden figyelmemet elvonta a többi dologról, míg a főszereplők alkalmanként unalmas voltak. Katnisszel együtt tudtam érezni, mégis néha idegesített, hogy nem ért semmit. 4/5

Borító: Tökéletes passzol mindenhez, remek munka, kifogástalan. 5/5

“Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé.

A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal – számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel.

Suzanne Collins regénye megjelenése óta hatalmas siker szerte a világon. Az izgalmakban és érzelmekben bővelkedő regényből hamarosan mozifilm is készül.”

Hogy találtam rá?

Sokat hallottam már róla, rengetegen ajánlották, illetve filmek is készültek a regényekből.

Saját példány?

Igen.

Kiknek ajánlom?

Azoknak, akik szeretik a disztópia, sci-fi könyveket. Hasonlít a Battle Royale-hoz, Stephen King által írt Hosszú meneteléshez és a Legyek urához is. Úgyhogy aki ezeket csípte, ezt is szeretni fogja.

Bevezetés:

Nem láttam még a regényből készült filmet, így sikerült teljesen az olvasottakra hagyatkozni. Olvastatta magát, gyorsan lehetett haladni vele. Mozgalmas, könnyed regény. Egy percig nem unatkoztam mellette, jó kikapcsolódás volt. Utólag megnéztem a filmet is, az elég érdekesre sikeredett, sok minden máshogy volt, kihagytak jeleneteket, megmásítottak dolgokat, amiket nem kellett volna. Összességében, aki nem olvasta a regényt, szerintem nem tudja átérezni a filmet, talán még megérteni sem, hogy mi van az egész mögött.

Értékelés:

A regény elején megismerjük a világot, amelyben a főszereplő, Katniss él. Az országban tizenkét körzet és egy Kapitólum létezik (egy gazdag rész, ahol mindig van mit enni). Katniss lakhelye szörnyen szegény, elnyomás alatt élő város, ahol mindenért meg kell küzdeni, főleg az életbenmaradásért. Katniss élete ezért közel sem tökéletes, és saját magán kívül még a kishúgát és az anyját – aki férje halála után magába roskadt -, is el kell látnia élelemmel. A lány ezért időként átlép a városhatáron és beveti magát a pusztaságba, és az erdők mélyére, hogy vadásszon. Útjaira az egyik barátja Gale is folyamatosan elkíséri, így nagyobb az esély arra, hogy finom húst tudnak szerezni az otthoniak számára.

A történet ott indul be, hogy ismét eljött a nap, amikor a minden évben megrendezésre kerülő Éhezők Viadala verseny résztvevőit sorsolja ki a Kapitólium. Katniss nagy szerencsétlenségére, a húga lesz az egyik résztvevő, így a lány önként jelentkezik a versenyre.

Nagyon tetszett az írónő stílusa, könnyen lehetett haladni a sorokkal, olvastatta magát, szépen fogalmaz. Teljesen bele tudtam élni magam ebbe a világba, ami kicsit sci-fi, kicsit fantasy. Kétségtelen, hogy ezt a könyvet is mindenkinek el kéne olvasnia, annyira erős témák vannak benne, ezért bárki, aki kicsit is gondolkozik rajta, hogy elolvassa-e, tegye meg!

A körzet szegénységét át lehetett érezni, jók voltak az elszórt plusz információk, hogy a körzet felügyelői is vásárolnak húst a lánytól, holott tudják, hogy honnan szerezték be. A kis visszaemlékezés is a helyén volt, ahol Katniss már-már majdnem éhen hal, de a pék fia ételt ad neki.

A felkészülés a Viadalra kicsit unalmasabb volt, jobban megismertem volna a többi versenyzőt is, de ők elég kevés hangsúlyt kaptak az egész könyv alatt. A történet nekem túl Battle Royale-os, ennek ellenére izgalmas és magával ragadó. Gyakorlatilag kétszer utaztam tovább a metrón, mert olvastam. 🙂 Katniss karakterét nem nagyon szerettem. Annyira értetlen, és néhol a viselkedése is idegesítő volt.

Azt nagyon imádtam benne, hogy kitartó volt, élni akart, és mindent megtett ezért. Ezek mellett mégis ember maradt az embertelenségben, és ő volt majdnem az egyetlen, aki tisztán gondolkodott ebben a szörnyűségben. Nagyon erős karakter, ez vitathatatlan. Viszont zavart, hogy nem esnek le neki a dolgok, amik mindenki számára nyilvánvalóak voltak. Ettől függetlenül a szereplők érdekesek voltak és jól kidolgozottak (legalábbis azok, akik fontosak voltak az írónak), a történet úgyszintén. Kicsit többet olvastam volna arról, hogy hogyan történt ez a lázadás dolog, és arról, hogy hogyan élnek az emberek a körzetekben. Remélem a következő részekben lesz még erről szó.

Összességében ez egy nagyszerű könyv, fontos témával, rengeteg izgalommal. Mindenkinek ajánlani tudom, egyszerűen annyira magával ragad ez a világ, hogy tényleg nem tudod letenni a könyvet.

Könyvkritikát írta: Genius Merielle