Suzanne Collins – A kiválasztott

EREDETI CÍM: The Mockingjay
KIADÓ: AGAVE
OLDALSZÁM: 404
KIADÁS ÉVE: 2012
MŰFAJ: FANTASY, DISZTÓPIA

ÉRTÉKELÉS:

TÖRTÉNET: Nagy kedvencem lett a sorozat, az első rész kicsit lightosabbra sikeredett, mégis sikerült egy akkora erőt kirobbantania az írónőnek a részekből, hogy arra nincsenek szavak. Nem csodálom már, hogy ennyire sokan szeretik ezt a trilógiát. 5 pont

KARAKTEREK: Továbbra is szerethetőek azok, akiket az előző részben kedveltem. Szépen megalkotott karakterek, még mindig azt éreztem, hogy mindenkinek megvolt a szerepe mindenhez.  4 pont

BORÍTÓ: A filmes borító elég brutálra sikerült, a másikat sokkal jobban szeretem. 5 pont

Bár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezők Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. Mert a Kapitólium bűnbakot keres a lázadás miatt. Snow elnök pedig egyértelművé tette: a Kapitólium haragja elől senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a 12. Körzet lakói.

De közeledik a végső forradalom ideje. Amikor a nép végre szembeszáll a zsarnoksággal. És ebben a forradalomban Katnissnek döntő szerepe lesz. Az ő bátorságától, kitartásától és eltökéltségétől függ Panem jövője. Mert ő a kiválasztott. De maradt-e elég ereje hozzá, hogy megvívja az utolsó, mindent eldöntő harcot?

Suzanne Collins trilógiája az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi könyvsikere, amely hónapokon át vezette az eladási listákat a világ számos országában. 2012 márciusában pedig a mozikba kerül Az Éhezők Viadala filmváltozata, Jennifer Lawrence-szel a főszerepben…

Hogy találtam rá?
Ezt a sorozatot mindenki ismeri, tényleg mindenki!

Saját példány?
Igen.

Kiknek ajánlom?
Mindazoknak, akik olvasták az előző két részt. Aki még nem tette meg, sürgősen szerezze be, mindenkinek olvasnia kell!

Értékelés:
Az első rész lightossága után kaptunk egy olyan izgalmakkal teli, fordulatos és pörgős részt, hogy alig vártam, hogy végre a kezemben foghassam az utolsó várva várt darabot is.

Az elején kicsit aggódtam, mert félő volt, hogy nem lesz olyan jó, mint a második rész. Mégis folyamatosan tudtam haladni az oldalakkal, és végig pörgött az agyam az eseményeken. Csak úgy ide-oda rángattam a fejem a rengeteg történéstől, igazán kitett magáért az írónő az utolsó részben is.

Kicsit depresszív hangulatú volt ez a kötet, de várható is volt. Azok után, amiket a főszereplők megéltek, nem is csodálkoztam, hogy ennyire kétségbe vannak esve. Nem lehetett tudni, hogy ki az ellenség, ki a barát? Nagyon jól együtt tudtunk dolgozni a szereplőkkel, teljesen át tudtam magam adni nekik, és együtt tudtam érezni velük. Annyi kegyetlenség, annyi szomorúság szorult ebbe a kötetbe, hogy tényleg nehéz írni róla. Csak az tudja átérezni, aki végigolvasta és végig izgulta velünk az előző részeket.

Összességében azt tudom mondani, hogy az írőnőnek sikerült egy nagyon szuper sorozatot összehoznia. Nem értem, hogy miért vannak olyanok, akik szerint ez nem sikerült jól, én egyáltalán nem találtam benne semmi kivetnivalót, talán kicsit az volt bosszantó, hogy Katniss nagyon sokat szenvedett azon, hogy hány ember halt meg miatta, és az a bizonyos VEDD MÁR ÉSZRE MAGAD dolog. Túl sokszor ismételte el ugyanazokat, de ezt sem éreztem nagy hibának, hiszen teljesen normális, ha az ember rosszul érzi magát, ha ennyien halnak meg körülötte.

Szerettem végig a sorozatot, izgalmas, megrázó és nagyon imádnivaló. Mindenkinek ajánlom, aki odavan a disztópiás regényekért.

Könyvkritikát írta: GeniusMerielle