Simona Ahrnstedt – Egyetlen éjszaka

EREDETI CÍM: EN ENDA NATT
SOROZAT: KIADÓ: GENERAL PRESS
OLDALSZÁM: 424
KIADÁS ÉVE: 2015
MŰFAJ: ROMANTIKUS
FORDÍTÓ: MARKWARTH ZSÓFIA

ÉRTÉKELÉS:

Történet: Fontos szerepet játszik a pénz, a hatalom iránti vágy, az egyeduralkodás mellett a romantika is megjelenik. 5 pont
Karakterek: Megjelennek a gondolatik, ami számomra nagyon szimpatikus. 5 pont
Borító: A legnagyobb kedvenc! Tényleg, pontosan tükrözi a könyv jellegét, tartalmát. Kifogástalan. 5 pont
Kedvenc karakter: David – mert senki nem az, akinek látszik.
Amit szerettem benne: A hitelességet, a túlzásmentességet, a valódiságot.
Amit nem szerettem benne: Hogy vége lett. Várom a folytatást.

A svéd pénzügy kegyetlen világában a bizalom a legfontosabb árucikk.

Senki sem tudja ezt jobban a könyörtelen, megállíthatatlan befektetőnél, David Hammarnál, aki épp Svédország egyik büszkeségének, a nagy múltú, több milliárd koronát érő vállalatnak, az Investumnak az átvételét tervezi. Amikor minden a helyére kerül, támogatóként már csak egyvalakit szeretne maga mellett tudni: a tulajdonos család egyik tagját – Natalia de la Gripet.

Az elegáns és tehetséges Nataliát hajtja a vágy, hogy megállja a helyét egy férfiak által uralt világban. David váratlan ebédmeghívása azonban kíváncsivá teszi. Mindenki tudja, hogy a férfi gazdag, veszélyes, és fittyet hány a szabályokra – a nő azonban hamarosan rájön, hogy David mély lelki sebeket is hordoz.

Bár mindketten tisztában vannak vele, hogy a kapcsolatuknak nincs jövője, mégsem tudnak ellenállni a kettejük között lángoló szenvedélynek. És ahogy a vége felé közeledik a forró nyár, megdöbbentő titkokra derül fény, és Nataliának meg Davidnak szembe kell néznie legbelsőbb félelmeivel és vágyaival.

Pénz, pénz, pénz! A történet alappillére a vagyon és a hozzá kapcsolódó gondolkodásmód, értékrendszer. Akinek nincs, az szeretne, akinek van, az nem tud mit kezdeni vele, aki örökölte, az elfogadja, hogy ez az útja, akinek sokkal több van, mint, amit valaha elképzelt volna, az még többet akar. Mindig, mindig többet. Kérdés, hogy húzzuk meg a határt a vagyonszerzés és az életünk között. Fel tudjuk-e venni a ritmust, tudunk-e pókerarccal könyörtelenül, akár nem kevés áldozatot hozva élni? Élni egy látszat világban, üzletemberek, cégtulajdonosok és befektetők közt.

David Hammar, a történet egyik legfontosabb eleme. Természetesen a hölgy főszereplő sem maradhat ki a történetből, Natalia de la Grip a konkurencia gyöngyszeme. Kicsit Rómeó és Júlia, nem szabadna találkozniuk, nem szabadna beszélniük, nem szabadna egyáltalán semmit sem kezdeniük egymással, de sajnos ez nem ennyire egyszerű. Az élet nem fekete és fehér. A kémiának nem lehet ellenállni, a vonzalmat nem lehet irányítani, az érzéseket nem lehet befolyásolni. A történet számomra remekül érthető módon indul, nincs benne fölösleges leírás, mégis kellőképpen részletező. Nem csap bele a lecsóba, sokkal inkább aprólékosan rávezet a lényegre, hogy miről is szól ez az úgynevezett kegyetlen biznisz-világ. A csillogás milyen mély sebeket rejt magában. A „látszat csal”-effekt itt is megjelenik. Nem mindenki az, aminek mutatja magát, és nem mindig az a jó, aki annak látszik. Szeretem, ha egy történet valós személyiségeket mutat be. A romantikus, érzelgős, csajos szál mellett pont ez a valódisága fogott meg a történetnek.

Bevezetés:

A mai világ bizalmatlanságával indul a történet. Minden megvan benne, ami erre a korra jellemző: bizalmatlanság, küzdelem, érdek kapcsolatok, bosszú, szerelem. Szépen végigkövethetjük a svéd nemesség életszínvonalát, az elit mindennapjait. A vásárlási szokásoktól, az étkezési szokásokon át, egészen a kommunikációig.

Értékelés: Olvas el, mert nagyon tanulságos, tökéletes jellemrajz az úri szektorról és arról, hogy mindennek ára van. Bizony semmi sincs ingyen, de itt nem csak a tárgyakra gondolok, hanem a státuszra is. Bizony egy grófnőnek és vezérigazgatónak sem könnyű az élete, még ha elsőre annak tűnik is. Mindennek van egy másik oldala, és ez ebben a történetben tökéletesen megmutatkozik.

Egyetlen éjszaka…

Személyes véleményem egy kis nosztalgiával összegezném. Emlékszem, mikor általános iskolás voltam, a kötelező olvasmányokat vagy nem olvastam el, vagy csak a rövidített változatot, vagy megpróbáltam utánajárni a filmváltozatnak. Hihetetlen, hogy pár év elteltével az ember teljesen meg tud változni, az élete fenekestül képes felfordulni. Velem pedig pontosan ez történt, mindegy, milyen irányt vesz az életem, egy valami mindig mellettem illetve velem van, ez pedig az olvasás szeretete. Köszönöm szépen a General Press Kiadónak a támogatást, a könyveket, a hitet, hogy megfelelő kritikát adok ki a kezemből. Köszönöm szépen a bizalmat a szerkesztőknek, a csapatnak, és a KILDARÁ-nak. Tényleg nagyon hálás vagyok Nekik, hogy az utunk keresztezte egymást.

A könyvről: Igenis lehet lentről kezdeni és eljutni a csúcsig, igen is lehet a csúcsról lecsúszni a lejtőn. Igenis lehet haladni a korral, és igenis lehet változni és változtatni. Nem csak életstílust, de életszemléletet is. Mert egy férfi, ha lentről indul mégis csak férfi, de egy nő indulhat bárhonnan, mégiscsak egy nő, gyenge és nem ebbe a világba való bizonyos emberek szemében. Pedig a nőknek is jár ugyanaz a rang, megbecsülés, fizetés, mert ugyanolyan erősek és jók lehetnek a munkájukban, mint a férfiak. Fontos az elfogatatás, a harc és a küzdés mellett az a bizonyos szerelmi szál is, és a legjobb barátok véleménye is. Nem mondhatnám kiszámíthatónak a történetet, pontosan a sok gondolatfoszlány miatt. Semmi nem egyértelmű és semmi nem lehetetlen. Gyorsan elolvasható könyv, mert egyszerűen képtelenség letenni. Én bizonyos párbeszédeken jókat mosolyogtam. Nem is árulnék el többet, azt hiszem, ezt a legjobban akkor érti meg az ember, ha elolvassa.

Köszönöm, hogy elolvashattam. Nyertem vele egy új élményt.

Kedvcsinálónak: Megjelenik az őszinte öröm, amikor valaki olyan ajánlj fel valamit, akiről tudjuk, hogy semmit nem csinál ok nélkül. Akinek mindennel pontos terve van, és az a terv, lehet, hogy éppen az, hogyan tegye tönkre más családját. Mégsem győz minden esetben a józan ész, néha előbújik belőlünk a gyerek, és csak boldogan igent mondunk, boldogan elfogadunk valamit a következményekkel nem törődve, pedig nem minden ember jó, és semmi sincs ingyen. A könnyen jött dolgoknak igen is nagy ára van… a kérdés, hogy mikor is kell megfizetnünk értük… ?!

Könyvkritikát írta: Norina