Paul Tremblay – Szellemek a fejben

EREDETI CÍM: A HEAD FULL OF GHOSTS
KIADÓ: AGAVE KÖNYVEK
OLDALSZÁM: 288
KIADÁS ÉVE: 2016
MŰFAJ: PSZICHO – THRILLER
FORDÍTÓ: HUSZÁR ANDRÁS

 

ÉRTÉKELÉS:

BORÍTÓ: Az egész könyvben a borító tetszett a legjobban, bár kissé megtévesztett, mert egy ilyen borító alatt akár egy hidegrázósabb történet is rejtőzhetett volna. Sok dolgot bele tudnék látni a képbe, de annyi legyen elég, hogy a tálalás tökéletes. 5 pont

TÖRTÉNET: Nálam az elején még egy erős ötössel indult, de idő közben kezdtem kacsintgatni a négyes felé. A blogbejegyzések sajnos sokat rontottak az élményen, így még szigorúbbra vettem a formát. 3 pont

KARAKTEREK: A történet szereplői nem egyszer okoztak meglepetést, mert többeket nem csak egy oldaláról ismerhettem meg – gondolok itt a magából kiforduló apára, a megtébolyodott lányra, és persze narrátorunkra is, aki rengeteg változáson ment keresztül. Egy-egy szereplőt ettől függetlenül kicsit még tovább gyúrtam volna. 4 pont

A new england-i Barrett család élete romokba dől, amikor a tizennégy éves Marjorie akut skizofrénia jeleit kezdi mutatni. Az orvosok sehogy sem tudják megakadályozni a lány süllyedését az őrületbe, így Barrették tehetetlenségükben a hitbe menekülnek: a helyi katolikus paphoz fordulnak segítségért.

Wanderly atya némi vizsgálódást követően ördögűzést javasol, mert úgy hiszi, hogy Marjorie nem beteg, hanem a gonosz szállta meg. Felveszi a kapcsolatot egy helyi műsorgyártó céggel, akik médiaszenzációt sejtve felajánlják, hogy valóságshow-t készítenek Barrették megpróbáltatásaiból. A család végül a pénz miatt kénytelen belemenni a dologba, és így veszi kezdetét A megszállottság című show. A műsor hatalmas népszerűségre tesz szert, de kisvártatva leállítják, mert a családi házban rémisztő tragédia történik. Annyira szörnyű, hogy a műsorra utaló minden anyagot gyorsan eltüntetnek.

Tizenöt évvel később egy népszerű író interjút kér a történtekről Marjorie húgától, Merrytől. Ahogy a nő visszaemlékszik a múlt elfeledettnek hitt eseményeire, rég eltemetett titkok és fájdalmas emlékek törnek a felszínre – az olvasó pedig egy félelmetes pszichológiai horror kellős közepébe csöppen, ami nem csak az emlékezet és valóság, tudomány és hit kérdéseit feszegeti nyugtalanító módon, hanem az ősidők óta bennünk lakozó gonosz természetét is.

Mindig is foglalkoztatott a téma, hogy min mehetnek keresztül azok, akik nem csak a saját gondolataikat hallják a fejükben, hanem azon felül még valami mást is. Mi történik velük, hogyan élik meg azt, hogy egyszer tiszta tudattal mutatkozik meg régi önmaguk, egyszer pedig valaki vagy éppen valakik irányítása alá kerülnek? Lehet rájuk azt mondani, hogy őrültek, vagy inkább csak érzékenyebbek a világra többi embertársuknál? Vagy lehet, hogy eltört bennük valami? Mit élnek át az adott személy családtagjai, barátai? Azok az emberek, akiknek nem csak a saját gondolataik vannak a fejében, nem lehet, hogy csak színészkednek? Mi van, ha mégis bujkál bennük valami vagy valaki?

Rengeteg kérdés kavargott a fejemben – szerencsére csak a saját hangomon! –, de nem vártam azt, hogy mindenre választ kapok majd Paul Tremblay könyvében. Sőt, bevallom, hosszú idő után először vágtam neki egy könyv olvasásának úgy, hogy alig voltak elvárásaim. Most tényleg nem vágytam többre egy kis borzongásnál.

Bár a várt borzongás elkerült, túl tudtam magam tenni ezen az apró csalódáson, mert egy érdekes történetet olvashattam. A történet során betekintést nyerhettem a Barrett család életébe, megtudtam, hogyan zajlanak a hétköznapjaik, milyen körülmények között élnek, hogyan játszik a két lány, Marjoire és Merry. Narrátorunk Merry, a kisebbik testvér, aki megosztja élményeit arról az időszakról, amikor nővére, Marjoire egyik pillanatról a másikra megváltozott. A lány elkezdett furcsán viselkedni, húgával kedvenc időtöltésébe – „fejbőlmese” – pedig belopódzott a gonoszság. Marjoire kiszámíthatatlanná vált, és olyan dolgokat is megtett, amelyeket egy tininek nem szokása. Persze ilyenkor több dologra is gondolhatunk: Figyelemhiányos? Megbomlott? Vagy talán megszállta az ördög? Ez az! Ez biztosan az ördög műve lehet!

És ezzel a megállapítással siklik ki a Barrett család jövője. Korábban is voltak a családnak nehézségei, azonban a tény, hogy nagyobbik lányuk súlyos beteg, csak tetézte a gondokat. Egy hosszú tortúra vette kezdetét, amely megviselte az egész családot, és nem csak az életüket mérgezte meg, hanem komoly anyagi problémák is beárnyékolták a mindennapokat. Ezutóbbira persze tökéletes megoldásnak ígérkezett az a lehetőség, hogy Marjoire szenvedéseiből forgassanak egy sorozatot. Bennem azonnal felvetődött a kérdés, hogy megéri ezt tenni? Az ígért, de nem biztosra vehető gyógyulás érdekében megéri eladni a család életét, még ha magas is a nézettség, és szépen hozza a bevételt?

A történet kiegészítéseként minden rész elején olvasható egy összefoglaló blogbejegyzés, amelynek az a célja, hogy elmagyarázza nekünk, mi is történt a sorozat bizonyos részeiben. Én ezeket teljesen elhanyagolhatónak tartottam, néha már irritálónak is, úgy éreztem, mintha csak azt a célt szolgálná, hogy egy kicsit hosszabb legyen a sztori.

A történet legelgondolkodtatóbb része számomra ennek a rémálomnak a lezárása volt. Szinte az egész történetet két féle elmesélés szerint ismerhettük meg, azonban a végkifejlet hagyta bennem a legnagyobb kérdőjelet, ugyanis egy nem éppen kislányhoz megszokott módon végződik ez a borzalmas história.

A történet felvezetése nem rossz, de hagy maga után némi kívánnivalót. Az tetszett, hogy van egy bevezetésünk, cselekményünk, tetőpontunk és egy végkifejletünk, ezért a szerkezetért jár az elismerés! Számomra mégis érthetetlen volt, hogy mit kerestek a könyvben a blogbejegyzések? Azok nélkül is bőven kerek volt a történet. Személy szerint azokat az összefoglalókat tartottam a sztori legvisszataszítóbb részeinek, mert néha úgy éreztem, hogy még azt is sikerül belemagyarázni, aminek nincsen ott helye.

Könyvkritikát írta: Cetti