Lee Child – Nincs visszaút

EREDETI CÍM: NEVER GO BACK
KIADÓ: GENERAL PRESS
OLDALSZÁM: 368
KIADÁS ÉVE: 2016
MŰFAJ: AKCIÓ
FORDÍTÓ: GIELER GYÖNGYI

ÉRTÉKELÉS:

BORÍTÓ: Jobban tetszik az eredeti, mint a filmes. De mivel szeretem a színészt, ezért 4 pont

TÖRTÉNET: Izgalmas, fordulatos. Sokkal jobban tetszett, mint a másik Jack regény, pedig az sem volt semmi 5 pont

KARAKTEREK: Nagyon tetszett, hogy együtt tudtak dolgozni, érdekes és nagyon jól lettek megkreálva, Suzan határozott és okos nő, illik a férfihoz. 5 pont

Lee Child, az amerikai krimiolvasók kedvenc szerzője újabb kalandokra küldi főhősét, Jack Reachert. A magányos igazságosztót ezúttal érzékei csalják kelepcébe: egy elragadó, titokzatos női hang a telefonban. Reacher úgy dönt, hogy felkutatja, milyen ember is Susan Turner, aki nem mellesleg Reacher utóda egykori különleges egységének élén. Ám a bázisra érve az őrnagynak csupán hűlt helyét találja. Nyomozásba kezd, amelyet nagyban nehezít, hogy őt magát is fogdába zárják. Csak leleménye és katonai rutinja segítik hozzá, hogy kitörhessen, és Susannel az oldalán támadásba lendüljön az igazság kiderítéséért. A véres hajszában üldözők egész hada lohol a nyomukban, az FBI-tól kezdve a legmagasabb katonai körök felbérelt verőembereiig. A nyomozás szálai különleges körökbe és helyekre vezetnek: titkos elit férfikluboktól egészen Afganisztánig. Reacher a menekülésük során leckét kap a világ női értelmezéséből, és néhány napra még apának is érezheti magát…

Az előző Jack könyv is nagyon tetszett már, ezért kíváncsian vártam ezt is. Meglepett, hogy még csak most készítettek belőle filmet, és az még inkább, hogy egy ilyen híres színész kapta a szerepet rá. Nem láttam ugyan még, de sok jót hallottam róla, érdemes a könyv elolvasása után beülni a moziba is!

Akárcsak az előző regényben, itt is egy érdekességgel kezdődött a történet. Reacher nyomozásba kezd, de sajnos ő maga kerül fogságba, így nyilvánvalóvá válik, hogy valaki el akarja tenni láb alól. Susan és a férfi rendkívüli módon tudnak együtt dolgozni. A nő határozott és okos jellem, tetszett, hogy itt is voltak kisebb szócsaták (a verekedések és összecsapások mellett), a humor megállta ismét a helyét. Olyankor csattant, amikor kellett, így kiváltott belőlem egy-két nevetés is az izgalmak mellett.

– Van itt egy bisztró, kétsaroknyira.
– Maga fizet?
– A sajátomat. A magáét nem.
– Kétsaroknyira van? Akkor igazán hozhatott volna kávét.
– Hozhattam volna, de nem hoztam.
– Maga nagy segítség lesz, már látom.”

Külön tetszett, hogy Reachernek meg kellett birkózni most az apaság gondolatával is, jó volt ilyen téren is megismerni a karaktert. Elég sokat hozzátesz egy ilyen mellékszál az eseményekhez, cselekményhez és persze főleg a szereplőhöz.

Az akciójelenetek már-már filmbeli hatásúak voltak, teljesen el tudtam képzelni az egészet, minden mozdulatot, minden pillanatot. Remekül bánt az író a szavakkal. Egy percig nem unatkoztam a regénnyel töltött idő alatt. A romantikus szál is érdekesnek bizonyult, így tehát nem csoda, hogy filmet készítettek belőle. Lee mindent ügyesen adagol: akció, romantika, kapcsolatok. Az összes összetevő egybegyúrva egy fantasztikusan pörgős és eseménydús regényhez és filmhez egyaránt.

Kiváltképpen tetszik Lee regényeimben az, ahogyan a szöveget formálja. Ahol kell, ott rengeteg leíró részt kapunk, máskor pedig folyamatos párbeszéd következik, és ennek a kettőnek a tökéletes keverékétől lesz könnyen olvasható és meglehetősen élvezhető egy regény.

A végen mondjuk nem éreztem azt a nagy csattanót, valami nagyobb dologra számítottam, mégis összességében ez egy nagyon jó történetre sikeredett, engem megnyert magának. Ajánlom bárkinek, aki szereti az akciót, és a jó humort. Mindenképpen megnézem a filmet is, ha lesz rá lehetőségem.

Könyvkritikát írta: GeniusMerielle