Lee Child – Néma város

EREDETI CÍM: MAKE ME
KIADÓ: GENERAL PRESS KÖNYVKIADÓ
OLDALSZÁM: 364
MEGJELENÉS ÉVE: 2016
FORDÍTOTTA: Gieler Gyöngyi

ÉRTÉKELÉS:

Történet: Kissé lassan indul be, viszont nagyon precízen emeli ki a fontos eseményeket, pontosan akkor jelennek meg a lényeges információk, amikor kellenek. Mindig egyre többet tudunk meg a szálakból, amik a megfejtéshez vezetnek. Nagyon tetszett, ahogy ezeket az elemeket adagolta az író. Nem unalmasan, hanem gördülékenyen lehetett haladni vele. 4 pont

Karakterek: Rendkívül kidolgozottak, a főszereplő stílusa megnyerő, szerethető, laza, néhol vicces is. Chang is aranyos, könnyen megkedvelhető, de leginkább a főszereplő érzéseire, cselekedeteire összpontosít az író. Úgy éreztem, a mellékszereplő kicsit jobban háttérbe szorul, mint kellene. 4 pont

Borító: Szép, a műfajnak megfelelő betűtípust használtak. Egyszerű, mégis tökéletesen elég a regényhez. 4 pont

 

Jack Reacher, az egykori katonai rendőr szokásához híven egyedül járja az országot. A hosszú vonatút alatt felkelti az érdeklődését az egyik kisváros, Mother’s Rest neve. Amikor leszáll a vonatról, hogy maga járjon utána, miért hívják így a helyet, egy nőbe botlik. Michelle Chang az árnyak között áll. Vár valakire. Már épp megindul Reacher felé, amikor rájön: az egyetlen leszálló utas nem az, akire számított. Magánnyomozó kollégáját várta, ám úgy tűnik, a férfit elnyelte a föld.

Amikor Reacher körülnéz az álmos, néma kisvárosban, a helybéliek éber tekintete minden mozdulatát követi. Mindenki furcsán viselkedik. Reacher ezért úgy dönt, csatlakozik Changhez, hogy együtt derítsék ki, mi történhetett a nő munkatársával. A pitiáner ügyként induló nyomozás végül nemcsak Los Angelesen, San Franciscón, Phoenixen és Chicagón átívelő hajszává növi ki magát, de Changet és Reachert az internet legmélyebb bugyraiba is elvezeti – a bűnök és borzalmak sötét, kegyetlen világába –, hogy aztán ismét visszatérjenek minden dolgok eredőjéhez, a legszörnyűbb lidércnyomások színhelyére: Mother’s Restbe.

Lee Child huszadik Jack Reacher-krimijében a főszereplő most sem fut el a kihívások elől, ám a nyomozás során feltárt titkok a legvadabb rémálmait is felmúlják. Hamisítatlan, eredeti történet Jack Reacher hűséges és leendő olvasóinak

Hogy találtam rá?

Krimi regénysorozat, de még nem találkoztam vele ezelőtt. A General Press Könyvkiadó friss megjelenései között keresgéltem, és ott bukkantam rá.

Kiknek ajánlom?

Krimi rajongóknak, és a sorozat kedvelőinek mindenképpen.

Bevezetés:

Nem olvastam még az írótól, így előzmények nélkül vetettem bele magam a regénybe. Szeretem a krimiket, és reméltem, hogy izgalmas lesz.

Értékelés:

A regény eleje belevág a történések közepébe, Reacher a volt rendőr céltalanul bolyong az országban, mígnem felfigyel egy Mother’s Rest nevű kisvárosra, ahol a vonatról leszállva egyből találkozik egy nővel, aki láthatóan valakire vár, de az illető nem érkezik meg. A nőnek viszont sejtése sincs, hogy hová tűnhetett a férfi.

Izgalmasan indul a regény, nem fecséreli az író felesleges dolgokra az idejét, egyedül azt az információt írja le, ami fontos lesz a történet szempontjából. Ebben a könyvben gondolkozni kell, agyalni, hogy vajon mi fog történni, és a főszereplők hogyan tudnak megoldani egy-egy problémát. Szabályosan velük együtt tudunk szurkolni a megoldásért.

Kicsit lassan indul be a főesemény, és aprócska nyomokon jutunk el a végkifejlethez. Reacher és Chang kapcsolata viszonylag hamar kibontakozik, tetszett, hogy így alakulnak a dolgok. A regény lassúsága ellenére izgalmas és gyorsan olvasható. A főszereplő jó karakter, laza stílusával pedig könnyedén megkedvelhető, logikusan gondolkodik és cselekszik. Egyedül az zavart, hogy néha túl hamar rájött dolgokra, ezt szerintem lehetett volna kicsit másképpen kezelni. De lévén, hogy volt katonai rendőr, ettől el is lehet tekinteni, mert nem elképzelhetetlen, hogy sok mindent észrevesz (pl. a reptéri jelenetnél, hogy már látta azt a fickót azelőtt).

Tökéletes krimi, a műfaj minden elemét ügyesen használja az író, észrevehető, hogy nem az első regénye már. Külön plusz pont, hogy Reacher múltjáról is megtudunk néhány fontosabb részletet, így azoknak is lehet egy kis rálátása a történetre, akik nem olvasták az előző darabokat.

Az író szépen fogalmaz, még új szavakat is tanulhatunk a művéből. A téma, amit feldolgoz igen komoly, és a végeredmény is drámai fordulatot vesz. Sötét, lenyűgöző kötete ez a sorozatnak.

Összesítés: Izgalmas, gyorsan olvasható, szépen megszerkesztett regény. Különösen tetszett a betűtípus, amit használtak, és az oldalszámozás. A történet a kezdeti lassúságot leszámítva nem takar semmilyen hibát. Csak ajánlani tudom a krimi kedvelőknek! Nem is értem, hogy miért nem hallottam eddig róla…

Könyvkritikát írta: Merielle