Erika Johansen – Tear királynője2018-05-22T10:55:06+00:00

Erika Johansen – Tear királynője

EREDETI CÍM: THE QUEEN OF THE TEARLING
KIADÓ: AGAVE
OLDALSZÁM: 352
KIADÁS ÉVE:  2015
MŰFAJ: FANTASY
FORDÍTÓ: HUSZTI ZSUZSANNA

ÉRTÉKELÉS:

BORÍTÓ: A borító elég jó, szerintem Tear fővárosának, New Londonnak az Erődjét láthatjuk, ahol a királynő Kelsea is él. 4 pont

TÖRTÉNET: A történet kemény és valóságos, de mégse olvastatja annyira magát, nem szippantja magába az olvasót, mint ahogy kellene. 4 pont

KARAKTEREK: Egyértelműen a könyv legerősebb része a karakterek kidolgozottsága, erre egy rossz szót nem lehet mondani. Imádtam mindenkit. 5 pont

A tizenkilenc éves Kelsea Glynn pontosan olyan, mint a többi hasonló korú lány: engedetlen, meg van győződve a saját igazáról és mindig mindent jobban tud az idősebbeknél. De tőlük eltérően ő éppen egy királyságot készül megörökölni: egy királyságot, ami korrupt, romlott és veszélyes. Vagy a legrettegettebb uralkodójává válik, vagy már az első héten orgyilkosok áldozata lesz – minden rajta múlik, és azon, hogy milyen döntéseket képes meghozni.

Erika Johansen regénye klasszikus fantasy elemekből építkezik, de nem szégyell sokszor kegyetlen és erőszakos lenni: a Tear királynője egy fiatal lány történetét meséli el, aki sokáig volt kénytelen száműzetésben élni, hogy végül hűséges testőreivel visszatérjen, és elvegye, ami jogosan jár neki. Fekete mágiával, rejtélyekkel és akciódús jelenetekkel teli történet, amire már Hollywood is lecsapott: várhatóan Emma Watson lesz a készülő film főszereplője és egyben producere is.

Nehéz helyzetben vagyok, mert magam sem tudom eldönteni, hogy most tetszett-e a könyv vagy sem. Mindjárt kifejtem, miért.

Az Újvilágban játszódik a történet, a Tear királyságban, amely 18 éve várja, hogy az igaz trónörökös előkerüljön, és elfoglalja az őt megillető trónt, ezzel megszüntetve nagybátyja, a kormányzó kizsákmányoló uralkodását. Senki sem tudta, hogy a királynő lánya merre bujkál, hol és kik nevelik. Mígnem Kelsea Glynnért egyik nap megérkezik édesanyja volt testőrsége, hogy visszavigyék a fővárosba, New Londonba, és elfoglalja az őt megillető trónt. Viszont ez nem olyan könnyű feladat, amilyennek tűnik, hiszen se a kormányzó, se pedig a szomszédos királyság uralkodónője a Vörös Királynő nem szeretné, ha a lány trónra lépne. Ezért mindent megtesznek, hogy Kelseat eltegyék láb alól. Viszont a lányt keményebb fából faragták, mint a teari tölgy, – pedig az az egész Újvilág legerősebb fája – így nem megy olyan könnyen a likvidálás, mint azt várják. A Tear királynője Kelsea küzdeleméről szól, hogy bebizonyítsa az ellenségeinek, a testőrségének, a népének és természetesen nem utolsó sorban saját magának, hogy méltó az uralkodásra, és, hogy képes keményen küzdeni egy jobb jövő reményében.

A könyv Kelsea Glyn királynő kezdeti uralkodását mutatja be, körülbelül másfél hetet felölelve. Kemény problémákkal találja szembe magát már a kezdetektől. Az első találkozás népe nyomorúságával elkeseríti, a nemesek pompája pedig felbőszíti. Viszont ez nem tündérmese, hogy minden problémát egy csapásra meg tud oldani. Hiszen vigyáznia kell életére, mivel mindenki a halálát kívánja, és nem egyszer kerül húzós helyzetbe, sőt közel a halálhoz. Mindezek egymás után következnek, és Kelseanak muszáj erősnek mutatnia magát, ha győzni akar, márpedig győzni akar.

A szereplők kidolgozottsága a könyv legjobb része. Kelsea az egyik legerősebb női karakter több könyvvel összehasonlítva is. 19 évesen képes komoly felnőtt döntéseket meghozni, és mindezt úgy, hogy semmilyen szerelmi háromszögbe nem keveredik bele. Sőt nem álmodozik arról, hogy az őrsége valamelyik tagjának a karjaiba omlik. Képes érzelmeit háttérbe szorítani, és a feladatára koncentrálni. Persze nem azt mondom, hogy nem nézi meg a férfiakat, nem esik zavarba tőlük, de nincs az egészen akkora hangsúly mint egy hasonló korú női karakternél tapasztalhatja az olvasó.

Viszont nem csak a főhős, hanem a mellékszereplők is érdekes és erős háttértörténetet kaptak, vagy éppen kapni fognak majd, mert jelenleg homály fedi azt. Emiatt lesz élő mindegyik karakter, és teszi az egész könyvet még élethűbbé. Egy egyszerű kapuőr is saját részt kap, hogy jobban megértsük cselekedeteinek okát. És ezért érez sajnálatot a karakterrel és érti meg jobban Kalsea döntéseit is.

Tetszett a könyv, de mégse olvastatta magát annyira, mint én azt a kezdetekben gondoltam. Sokszor letettem, filmet néztem helyette, kutyáztam, beszélgettem a barátaimmal és valahogy nem siettem vissza nagyon olvasni. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy unalmas, mert nem az csak egyszerűen nem rántott annyira magával. Pedig Kelseat tényleg imádtam, és azt is, hogy az írónő mennyire nyers és kegyetlen minden szereplőjével. És az Újvilág háttértörténete – már amennyi morzsát kaptunk belőle – is érdekes, és akkor még a Vörös Királynőről szót sem ejtettem.

Összességében azt tudom elmondani, hogy tetszett a Tear Királnyője, és nagyon várom már a folytatását, mert az a világ, és azok a szereplők, akiket Erika Johansen felépített nagyon érdekesek, és tudom, hogy a legnagyobb kalandok és meglepetések csak ezután következnek majd.

Könyvkritikát írta: John

Contact Info