Dennis Lehane (Boston, 1965. augusztus 4. –) amerikai író.

dennisElső regényét még egyetemi évei alatt írta saját szórakoztatására: az Egy pohárral a háború előtt 1994-ben jelent meg, főszerepben Angie Gennaro és Patrick Kenzie magándetektívekkel, és később sorozattá nőtte ki magát. Eddigi legsikeresebb könyve, a Titokzatos folyó 2001-ben látott napvilágot, ezt 2003-ban a Vihar-sziget követte. Első színdarabját, a Coronadót (amelynek alapjául Gwen előtt című novellája szolgált) 2005 decemberében mutatták be New Yorkban, első novelláskötete (benne a színdarabbal) azonos címmel jelent meg 2006-ban. Nemrég fejezte be The Given Day munkacímet viselő epikus történelmi regényét, amely az 1918-1919-es évek Amerikájában játszódik, a bostoni rendőrsztrájk idején.

Regényei közül a Titokzatos folyóból Clint Eastwood készített Oscar-díjas filmet, a Kenzie-Gennaro-sorozat 4. kötetét, a Hideg nyomont Ben Affleck filmesítette meg, míg a Vihar-szigetet Martin Scorsese vitte vászonra. Lehane a Drót című tévésorozat két epizódjának forgatókönyvét jegyzi.

Saját bevallása szerint megátalkodott filmőrült; zenében mindenevő, írás közben is sokszor hallgat az adott könyv hangulatához illő zenét. Hobbija a kutyasétáltatás és a tenisz, de a legjobban akkor örül, ha az írással foglalkozhat: most, hogy ez az élete, teljesen elégedett hobbik nélkül.

Forrás: Wikipedia

Kritikák

GeniusMerielle kritikája