Aziz Ansari – Modern románc

EREDETI CÍM: MODERN ROMÁNC
KIADÓ: FUMAX GEMINI
OLDALSZÁM: 260
MEGJELENÉS: 2016
MŰFAJ: ISMERETTERJESZTŐ
FORDÍTOTTA: HOLLÓ-VASKÓ PÉTER

ÉRTÉKELÉS:

BORÍTÓ: Ötletes, bár nem eléggé. A rózsaszín és a fekete keveréke valahogy sehogy sem passzol, az én meglátásom szerint a tartalom és a borító sincs összhangban egymással. Ki rajzol a szem helyére szívecskét? Kicsit nonszensz! Ha csak a borítót nézném, nem olvasnám el az tuti. Pedig ezzel azt kockáztatnám meg, hogy kihagyok egy tartalmas, információdús könyvet az életemből. Sajnálom, de csak 2 pont

TÖRTÉNET: Tudományos, elgondolkodtató, hiteles, informatív. Kicsit oktató jellegű. Sok kis történetet mesél el. Nem olyan izgalmas, mint egy krimi, de pont azt nyújtja, ami a stílusától elvárható. Az ismeretterjesztő anyag miatt: 5 pont

KARAKTEREK: Történetünk főhőse egy férfi, akit érdekelt a társadalmunk szerelmi élete, aki Amerikában elismert személyiségnek számít. A humoristából íróvá avanzsált Aziz Ansari kortárskönyve. Kortárs adatokkal, tényekkel, hiedelmekkel. Valós személy próbálja a való élet nyomdokaiba lépve kutatni az emberek igényeit, szokásait, vágyait, a szerelmi élet elérésének útjait. Legyen szó akár az igaz szerelemről, lelki társról vagy az alkalmi kalandokról. A szerelem hagyományait, újításait, lehetőségeit, nehézségeit mutatja be.

 

Elgondolkodtató,​​vicces és mélyre hatóutazás a modern kapcsolatok szépségei és buktatói között Amerika egyik legfelkapottabb humoristájától.

Egyszer mindenki nekiveselkedik, hogy megtalálja az igaz szerelmet. Emberekkel ismerkedünk, randizunk, kapcsolatokat kezdeményezünk mindezt abban a reményben, hogy találkozunk valakivel, aki megérinti a lelkünket. Ez most bevett dolog, de elképesztő mértékben különbözik attól, ahogy az emberek alig pár évtizeddel korábban éltek. Az új technológiáknak hála döbbenetesen egyszerű kapcsolatba lépni, és válogatni a lehetőségek között. Akkor mégis miért ennyire frusztrált mindenki?

A problémák egy része saját korunk terméke. De a szerelmi életünk változásai mégsem írhatók egyedül a technológia számlájára, ugyanis rövid idő alatt a párválasztás teljes kultúrája végleg megváltozott. Ma az emberek idősebben házasodnak, mint valaha, és éveket töltenek életükből a Nagy Ő utáni kutatással.

Aziz rengeteget élcelődött a modern kapcsolatokon, de a Modern románc kötet megírása közben úgy vélte, szintet kell lépnie. Összeállt az NYU szociológusával, Eric Klinenberggel, és közösen hatalmas kutatási projektbe fogtak, amely keretében több száz beszélgetést és fókuszcsoportot vezényeltek le Tokiótól Buenos Airesen át Wichitáig. Vizsgáltak viselkedésmintákat, közvélemény-kutatásokat, és létrehozták a Redditen saját kutatási fórumukat is, ahol több ezer üzenetet dolgoztak fel. Bevonták a világ társadalomtudomány-kutatóinak krémjét is.

A Modern románcban Aziz Ansari maró humorát a legmodernebb társadalomtudománnyal ötvözi, hogy feledhetetlen tanulmányút keretében mutassa be nekünk szép, új romantikus világunkat.

A könyv több mint érdekes. Figyelemfelkeltő, érdekfeszítő, tanulságos, mégis könnyed, laza olvasmány.

Nincs különösebb probléma az értelmezhetőséggel, az író próbál normál konyhanyelven az olvasóhoz szólni. Sok benne a kérdés és a statisztika, a százalékos arány és a diagram, ami nem feltétlenül előny egy könyv tekintetében. Néhol nekem már zavaró volt. Ettől függetlenül teljesen olvasható és értelmezhető. Megszólal az idősebb és a fiatalabb generáció egyaránt; az író próbálja a párhuzamot és a különbségeket keresni generációk közt. A technika és a modern világ értékelése is szerepet kapott a könyvben. Talán azt mondhatnám, hogy egy tipikus „bezzeg régen” sztori, amit mi 30 év körül járók mondunk arra az időszakra, amikor 14 évesek voltunk. Mi még átéltük a mobiltalan gyermekkor „szépségeit”. Minden kor más nyilván, de mi kicsit talán nagyobb feneket kerítünk ennek a „jaj, de jó volt mobilok vagy csetelés nélkül” dolognak, ahogy a könyv is próbál kicsit rávilágítani arra, hogy más volt akkor a normális. Ma meg az a normális, ha megtanuljuk használni és a javunkra fordítani a technikát, és emellett nem adjuk föl az igényt, hogy társra találjunk. Ha beülünk egy kocsmába, egymás szemébe nézünk, nem a telefonunk fölé görnyedünk, máris közelebb kerülünk az egyensúlyhoz, amit a mai világ technikacsodája nyújt pluszban a régi, kocsmás-összejöveteles élet mellé.

Nem lehet párhuzamot vonni igazán, mert minden kor más, de elemezni és történeteket meghallgatni gyerekektől, szülőktől, nagyszülőktől mindig érdemes.

Aki nem szereti annyira az informatív, inkább tudományos jellegű könyveket, annak nem ezt a regényt kell olvasni, mert valóban sok benne az elemző leírás. Kitér a telefonvilágra, a társkeresők adta előnyökre és hátrányokra, a kapcsolati hálókra a közösségi oldalakon, a profilképek hasznosságára, a helyesírásra, és arra, hogy mi mindent mutatunk magunkból a világnak ebben az online létben. Állandó magamutogatással nyerhetünk barátokat és szerezhetünk ellenségeket is. Kerülhetnek a közelünkbe hozzánk hasonló emberek, de előfordulhat az is, hogy támadások áldozatává válunk. Rámutat, hogy a szerelem mit jelent ma, mit jelentett anno, és merre tart a társra találás jövője. Egy szóval: feltérképezi a jelent. Valamilyen szinten kitér a különböző személyiségek szerepére is. Például az emberek nagy része önbizalom-hiányos és szorongó. Amivel együtt jár, hogy nem kevésszer megkeseredett és pesszimista. Ez pedig tisztán megmutatkozik a stílusból, ahogy ír, beszél és akár abból is, ahogy eltölti a mindennapjait.

A jellemrajzok mellett a tudomány is bőven kap szerepet, kiderül, mikor írták az első sms-t és ezután milyen sebességgel terjedt futótűzként. Csak úgy száguldoztak az sms-ek, a technika hihetetlen sebességgel fejlődött, és mi részesei lehettünk ennek a csodás társadalmi létnek és fejlődésnek.

A személyes találkozások fontossága mára valamelyest háttérbe szorult, hiszen állandóan kapcsolatban lehetünk valamilyen modern kütyü kapcsán. A könyv tökéletes jellemrajza a mai társadalomnak minden velejárójával együtt. Minden előnyével és hátrányával, tényekkel alátámasztva. Megmutatja a lépések közti különbséget, részletesen kitér arra, hogy kit és hogyan hívnak el a férfiak randevúra, majd erre a különféle módszerekre a nők hogyan reagálhatnak, mik az általánosságok és a következmények. Mikor lesz egy találkozásból kapcsolat, és mikor lesz a kapcsolatból házasság.

A szerző ír különféle taktikákról, játszmákról, női és férfi szemszögből is. Ki kezdeményezzen, ki az érdekesebb, ki az, aki azonnal reagál, és ki az, aki csak később. Melyik viselkedés az előnyösebb vagy a hátrányosabb az adott szituációban az adott személynek?

Számomra nem volt vicces a könyv. A figyelmemet abszolút lekötötte, rövidsége miatt egynapos gyorsolvasmány, mégis egy humoristától több poént várna az ember. Úgy látszik, hogy a humor és egy komoly téma teljesen jól megfér egymás mellett anélkül, hogy elviccelnénk az egészet. Az író egyáltalán nem veszi viccesre a figurát; én egyes történeteit egyenesen rezzenéstelen arccal olvastam. Azt hiszem, kedvcsinálónak ennyit tudnék írni nektek. Összességében érdekfeszítő olvasmány annak, akit az ilyen jellegű téma érdekel.

Nagyon szépen köszönöm a Kildarának és a Fumax Kiadónak ezt a könyvet.

Könyvkritikát írta: Norina