Andy Weir – A marsi

EREDETI CÍM: THE MARTIAN
KIADÓ: FUMAX
OLDALSZÁM: 358
MEGJELENÉS: 2014 (EREDETI: 2011)
MŰFAJ: SCI-FI
FORDÍTOTTA: RUSZNYÁK CSABA

ÉRTÉKELÉS:

BORÍTÓ: Nagyon tetszik a színe és az egyszerűsége. A filmes borító kevésbé tetszik, örülök, hogy levehető. 5 pont

TÖRTÉNET: Magával ragadó, izgalmas, minden a kellő mértékben van meg benne. 5 pont

KARAKTEREK: Jól kidolgozottak, főleg Watney. A legénységből nem bántam volna, ha többet kapunk. 4 pont

Hat nappal ezelőtt Mark Watney az elsők között érkezett a Marsra. Most úgy fest, hogy ő lesz az első ember, aki ott is hal meg.

Miután csaknem végez vele egy porvihar, ami evakuációra kényszeríti az őt halottnak gondoló társait, Mark teljesen egyedül a Marson ragad. Még arra is képtelen, hogy üzenetet küldjön a Földre, és tudassa a világgal, hogy életben van – de még ha üzenhetne is, a készletei elfogynának, mielőtt egy mentőakció a segítségére siethetne.

Bár valószínűleg úgysem lesz ideje éhen halni. Sokkal valószínűbb, hogy még azelőtt vesztét okozzák a sérült berendezések, a könyörtelen környezet, vagy egyszerűen csak a jó öreg emberi tényező.

De Mark nem hajlandó feladni. találékonyságát, mérnöki képességeit, és az élethez való, hajthatatlan, makacs ragaszkodását latba vetve, rendíthetetlenül állja a sarat a látszólag leküzdhetetlen akadályok sorozatával szemben. Vajon elegendőnek bizonyul-e leleményessége a lehetetlen véghezviteléhez?

Mikor kijött a film, rögtön megnéztem moziban, de akkor még azt sem tudtam, hogy létezik belőle könyv. Aztán megláttam a filmes borítós kötetet, és valamiért nem vonzott eléggé, féltem, hogy unnám. De most végre volt hozzá szerencsém, és ennek végtelenül örülök, mert egyszerűen imádtam! Köszönöm a Fumaxnak és a Kildarának a lehetőséget!

“Erre rábasztam.
Ez a jól megfontolt véleményem.
Rábasztam.
Ennek kellett volna lennie életem legnagyszerűbb két hónapjának, de már a hatodik napon rémálommá vált.”

Kezdem a külsejével: nem sok keményborítós könyvem van, de mindet nagy becsben tartom, mert imádom, hogy olyan masszívak. A filmes borító alatt megbújik az eredeti, ami nekem nagyon tetszik. Egyszerű, de nagyon jók a színváltozások rajta, teljesen visszaadja a marsi tájat. Már a felütéssel megfogott, rögtön érdekelni kezdett az egész, és bár körülbelül emlékeztem a filmre, mégis meg tudott lepni a könyv, és végigizgultam.

“Szinte látom magam előtt: kezemben a térképpel vakarom a fejem, és próbálom kibogarászni, hogyan kerültem a Vénuszra.”

A felosztás is jó, Mark naplója solokra van felosztva, de emellett néha a Hermes legénységét, máskor a NASA-t látjuk, illetve egy-egy történés kapcsán kívülállóként is figyelhetjük Markot. Mindegyik tetszett, de legjobban persze Mark Watney gondolatai közt szerettem időt tölteni. Mert baromi vicces! Istenem, ennyit nem sűrűn nevetek egy könyvön, de annyira humoros volt az egész. Ez a könnyed, humoros hozzáállás nagyon kellett az egyébként számításokkal és túléléssel foglalkozó cselekményhez, mert enélkül gyanítom, hogy tragikus felhangú lett volna az egész, és bele is untunk volna.

“(…) Nem gondoltam, hogy a laptopnak baja lehet odakint. Ez csak elektronika, nem igaz? Elég meleg marad arra a rövid időre, amíg szükségem van rá, levegő pedig egyáltalán nem kell neki.”

“Azonnal meghalt. A képernyő még azelőtt elsötétült, hogy kiléptem volna a légzsilipen. Mint kiderült, az „L” az „LCD”-ben annyit tesz, hogy „likvid”. Gondolom, vagy megfagyott, vagy elpárolgott. Lehet, hogy írok majd egy vásárlói értékelést. „A terméket a Mars felszínére hoztam. Nem működött. 0/10”.”

Igen, én se vagyok otthon a fizikában, matematikában, kémiában, de még a biológiában sem, és mivel nagyon olvastatta magát velem a kötet, ezért néha már soknak éreztem így egyszerre ezt a sok számítást, még akkor is, ha Watney átváltotta az érthetőség kedvéért kalózninjára a mértékegységeket.  De ebből állt a mindennapja, folyton meg kellett küzdenie a túlélésért, így tehát ez kihagyhatatlan volt. Én minden percét élveztem, mert teljesen odaszögezett magához a könyv, és végig azon izgultam, hogy mi fog balul elsülni.

“– Milyen érzés lehet? – tűnődött. – Ott ragadt, azt hiszi, teljesen egyedül van, és lemondtunk róla. Milyen hatással van ez egy ember lelkiállapotára?
Visszafordult Venkathoz.
– Vajon mire gondolhat éppen?”

“NAPLÓBEJEGYZÉS: 61. SOL
Hogy lehet, hogy Aquaman képes irányítani a bálnákat? Hiszen azok emlősök! Ennek semmi értelme.”

Voltak benne kétségbeesett pillanatok, és azért azt sajnáltam, hogy ezek nem kaptak kicsit komolyabb felhangot, de végül is így is volt súlya a dolognak. Ki kell még emelnem, hogy velem meg tudta etetni az egész sztorit az író, tehát én teljesen el tudtam hinni, hogy mindez lehetséges, és tudományosan alátámasztott. A legénység viszont egy kicsit kaphatott volna több szerepet, mert még a kötet végén sem voltam biztos benne, hogy ki kicsoda, mit kell róla tudni, és – ne nevess! – hogy ki fiú és ki lány. Igen, nekem a Beck például ugyanúgy lehetne lány, mint fiú, szóval nem ártott volna néha egy kis emlékeztető ezzel kapcsolatban.

“A mai napot egy kis semmi teával indítottam. A semmi teát könnyű elkészíteni. Végy egy adag forró vizet, és ne tegyél bele semmit. Pár hete kísérleteztem a burgonyahéjteával, de erről minél kevesebb szó esik, annál jobb.”

A lezárás bár nem ért olyan hirtelen véget, mint amilyen hirtelen kezdődött az egész, de azért mondjuk egy prológusban kíváncsi lettem volna rá, hogy hogyan számol be a dolgokról Watney otthon, hogy mit kezd ezután az életével, meg hasonlók. Erre a kötetben már nem jutott sor, azt viszont nem bánom, hogy a még nagyon hosszú űrutazást nem kellett végigkövetnünk, mert az már sok lett volna.

Összességében azt kell mondjam, hogy baromi jó volt ez a könyv, nagyon élveztem, és most megyek és újra megnézem a belőle készült filmet.

Könyvkritikát írta: Evelin