Kembe Sorel-Arthur
Kembe Sorel-ArthurSzínész, Író
Televíziós és rádiós műsorvezető, színész, modell, táncos, táncoktató és sportoló. A kongói apától és magyar anyától származó Kembe Sorel-Arthur azzal keltett feltűnést 2004-ben, hogy megalapította a kongói vívószövetséget (a kongói vívószövetség alapítója és elnöke), és annak egyetlen tagjaként kijutott az athéni olimpiára. A sportolót aztán a tévé is felfedezte, jött a 8 perc a konyhában, majd a Duna TV több műsora: a Kikötő, a Divathét… stb, majd sorozatszínészként is láthattuk őt a Jóban rosszban – sorozatban öt éven keresztül.

Sorel 2011-ben megírta önéletrajzi könyvét GULYÁSLEVES NÉGERCSÓKKAL címmel, amivel tükröt akart tartani mások elé. Történetek vannak benne, fejezetekre osztva, amikhez magyarázatokat is fűz. Ezek az akkori politikai, történelmi eseményekre is rávilágítanak helyenként, amiket könnyen a szőnyeg alá söpörtek akkoriban. Persze mindez a szerző szemszögemből, egy teljesen személyes történetbe ágyazva.

Kembe Sorel számára a 90-es éveket nem a rendszerváltás vagy a taxisblokád tette emlékezetessé. Inkább az, hogy ekkor támadták meg és verték össze először a szkinhedek. Korábban is gyakran gúnyolták sötét bőrszíne és göndör fekete haja miatt, ám ettől kezdve kénytelen volt önvédelemből egy letört kardpengével közlekedni mindenhová. Az ő esete korántsem egyedülálló. Sokan élnek köztünk, akiket annak ellenére, hogy magyarnak tartják magukat, a környezetük mégsem kezel annak.

A Gulyásleves négercsókkal szórakoztató, mint egy kalandregény, mégis minden szava igaz. Egy kongói magyar fiúról szól, aki megtanulta a javára fordítani környezete előítéleteit. Előbb modellként, majd táncosként próbált szerencsét, de új kihívásokra vágyott. Afrikába utazott, hogy megismerje a gyökereit, de rá kellett jönnie, hogy ugyanannyi szál köti Magyarországhoz is. Majd egy lehetetlen álom nyomába indult, és sok-sok küzdelem árán vívóként kijutott az athéni olimpiára. Mindezek után riporter, majd színész lett belőle, és ma már minden este ott láthatjuk a tévé képernyőjén, az egyik legnépszerűbb hazai sorozatban.

Nevethetünk vagy fel is háborodhatunk azon a képen, amit Kembe Sorel tükre mutat rólunk, magyarokról, de egy dolog biztos: nem fogunk tudni szó nélkül elmenni mellette.