Contact Info

John 2018-05-22T10:55:09+00:00

Sziasztok!

A nevem John és már több mint 13 éve vannak súlyos könyvmoly problémáim. A Harry Potterrel kezdődött minden, és utána megállíthatatlanul magával ragadott az olvasási láz.

Mint olyan sokaknak, számomra is J. K. Rowling műve volt az, amely megszerettette velem az olvasást, ez volt az a könyv, amivel együtt nőttem fel, és aminek az utolsó két részét éjfélkor vettem meg, hogy reggel a suliban mindenki irigykedjem rám, hogy nekem már megvan a könyv. A másik nagyon fontos sorozat számomra egyértelműen C. S. Lewis műve, a Narnia krónikái, amely annyira magával ragadott és elvarázsolt, hogy az elmondhatatlan. Emlékszem, először a filmet láttam (Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény), de miután megtudtam, hogy ez egy könyv adaptáció, rögtön megkértem a szüleimet, hogy vegyék meg nekem a könyvet. Lévén, ők is szeretnek olvasni, eleget is tettek a kérésemnek, így Narnia világa szőröstül-bőröstül magába szippantott. Minden benne volt, amire szükségem volt: izgalom, kaland, olyan karakterek, akikkel könnyen azonosulni tudtam, és egy olyan mögöttes tartalom, amire csak az utolsó rész után derült fény számomra. Ezt a két sorozatot mondanám a legmeghatározóbb élményemnek, amik bevezettek a könyvek világába, amik formálták a személyiségemet, és amik miatt az egyik kedvenc műfajommá a fantasy vált.

Aztán az évek során számos szerzővel és műfajjal megismerkedtem. Darren Shan (akivel volt alkalmam személyesen is találkozni) Démonvilág, Darren Shan regényes története c. sorozataival, és Böszörményi Gyula Gergő könyveihez is volt szerencsém, illetve a 9… 8… 7… trilógiájához is, amely szintén nagy kedvencem lett, és imádtam, hogy az első, illetve második rész végén mi, az olvasók dönthettük el, hogy miként folytatódjon a történet.

A fantasyn kívül persze más műfajt is kipróbáltam. Mikor kivettem a könyvtárból nem gondoltam volna, hogy mennyire fog tetszeni Torey Hayden Szellemlány című könyve, utána viszont rögtön kivettem az írónő másik két könyvét is, amelyekben szintén olyan igaz történeteket írt le, amelyekben olyan eseteket ír le, amelyekkel gyermekpszichológusként találkozott. Kemény történeteket ezek, amely könnyen földhöz vágják az embert. Nagyon tetszenek azok a regények is, amelyek az emberek lelkével, gondolataival, cselekedeteivel foglalkoznak. A Zabhegyező, Egy különc srác feljegyzései fiatalok problémáival foglalkozik, míg J. K. Rowling Átmeneti üresedés c. könyve pedig (majdnem) egy egész város lakosságának piszkos kis titkait, nehézségeit dolgozza fel. És akkor Janne Teller Semmi-jéről még nem ejtettem szót, pedig sokáig kerestem az államat, miután elolvastam.

Ahogy a zene terén, úgy a könyvekkel is úgy vagyok, hogy mindent elolvasok, aminek megtetszik a fülszövege, persze a szerelemtől vagy erotikától csöpögő műveket messziről elkerülöm, de egyébként bármiféle könyv jöhet.

Kedvenc szerzőim – miközben e sorokat írom – Pierce Brown, Dan Wells, Patrick Ness, Kevin Hearne, Joanne Harris. Akiknek nagyon rajongok sorozataikért, mivel miközben olvastam a könyveiket, észre sem vettem, hogy mennyire repül az idő (vagy éppen a villamos), annyira magukba szippantottak.

2015 augusztusában kezdtem el blogolni, habár már előtte is számos rajongói oldalam volt. Sokáig kacérkodtam a gondolattal, hogy milyen jó lenne megint szerkeszteni egy oldalt, és egy hirtelen ötletnek és a Csokikecske Könyves Blogger Gyorstalpaló Programnak köszönhetően nekivágtam, mert úgy gondoltam, hogy sokkal könnyebb lesz egy csapat részeként csinálni ezt a dolgot, ahol támogatni tudjuk egymást. Ennek köszönhetően számos fantasztikus új embert ismerhettem meg, akikkel órákig tudok beszélni a könyvektől kezdve, a hétköznapi bolondságokig át, bármiről. Nagyon jó végre kiélnem a kreativitásomat, nagyon élvezem a bloggal járó kreatív ötletelést, ezt meg azt.

John

John könyvkritikái