Contact Info

Mindenszentek és Halottak napja

Magyarországon a Halloween-t, mint angolszász, október végi ünnepet elég vegyesen fogadják az emberek. A Mindenszentek és a Halottak napja „meggyalázásának” gondolják a hó végi ünneplést.

Nem árt azonban  tisztázni, mégis melyik, honnan ered. A Halloween október 31. és november 1. közötti éjszakai időszakot jelöli, és nagyon is ősi, kelta eredete van a napforduló megünneplésének. Az angolszász országokra jellemző ez a mai napig. Igaz Európában is egyre elterjedtebb ennek az éjszakának, a csokigyűjtős, bulizós aspektusa. Németországban is ez a tendencia az erősebb (Regensburg mellett élek), úgyhogy gyakorlott kutyás révén ki is szedem az elemet a csengőből. ☺ Na, de erről Ági és KockaCica már írt egy bővebb cikket is. Mi pedig nézzük, honnan is ered a Mindenszentek és a Halottak napja.a

Mindenszentek (november 1.) a régi időszakban ugyancsak szorosan kapcsolódott samhain ünnepéhez. Az október 31. és november 1. közötti éjszaka keltek át az év során meghalt emberek lelkei a túlvilágra, legalábbis a kelták így tartották. Ezt az ünnepet a katolikus egyház is a „magáénak” nyilvánította, a VII. századtól pedig egyes helyeken elkezdték az összes katolikus szent ünnepeként tisztelni. A 8. században pedig III. Gergely pápa hivatalosan is egyetemes ünnepnappá nyilvánította. Magyarországon ma is szokás ezen a napon a sírok megtisztítása, gyertyák gyújtása, így tisztelegve halott szeretteint előtt. „A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak, így sokfelé szokás volt (egyes területeken akár ma is) megteríteni nekik, kenyeret, sót és vizet tesznek az sztalra.”*

Továbbra is a néphitnél maradva, a Mindenszentek és Halottak napja közötti éjszakán a templomban a halottak miséznek. Így aki véletlenül odatéved a világítás, vagy harangszó után, pórul fog járni. Egyes állítások szerint megszaggatják a ruháját, és „készpénznek” veheti, hogy hamarosan meg fog halni, mert az élőknek nem szabad meglátni a holtakat.

Halottak napján (november 2.) a katolikusok a meghalt hívőkért imádkoznak. Hagyományaik szerint a kisebb bűnöket elkövetett lelkek a purgatóriumban bűnhődnek, így ezen a napon az értük való imádkozás meggyorsíthatja az üdvözülésüket. Igazából Halottak napja már a néphagyományban is a halottakra való emlékezés időpontjaként maradt meg.

Személy szerint én sem a Halloween sem a Mindenszentek „ellensége” nem vagyok. Szerintem a XXI.  században tökéletesen megfér egymás mellett a két dolog. A 31.-ei esetleges „party time” nem veszi el senki elől a lehetőséget, hogy másnap méltó módon megemlékezzen a halottairól. Ehhez szerintem még a megszokott „temetőjárásra” sincs szükség.

Vhrai (Szandra)

*Az idézet a Magyar Elektronikus Könyvtár Magyar Néprajz VII. Folklór 3. Népszokás, néphit, vallássoság oldaláról van.
További segítségemre volt még a cikk megírásában: http://tarrdaniel.com/documents/Vallasfilozofia/halottak_napja.html

                                                                                              http://lexikon.katolikus.hu/M/Mindenszentek%20%C3%BCnnepe.html

2018-05-22T10:55:12+00:00