Contact Info

Halloween története, misztikum eredete

A halloween ünnep ősi kelta hagyományokból alakult ki, melyet ma október 31. éjszakáján, elsősorban angolszász országokba tartanak. Ez az ünnep, ami egyébként szomorúságra adhat okot, a Mindenszentek és a Halottak napját megelőző napot, bulizós és játékos hangulatú szokássá tette.
Az ünnep őse az úgynevezett samhain, azaz a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és sok más démon ünnepe. Samhain egy kelta halálisten, a druidák Istene, Crom Cruach kultuszából eredeztethető.

Története

Eredete római időkre nyúlik vissza, mikor is rómaiak elfoglalták Brit-szigetek jelentős részét. Az integrálódásnak köszönhetően a kelta kultúra ünnepeinek elemei kezdtek a római ünnepek hagyományaival összemosódni.
A pogány kelta hagyományok között szerepelt a fent említett samhain ünnep is, melyet a kelta napisten tiszteletére rendeztek meg. Ekkor ünnepelték az újévet, amely október 31. éjszakájára esett. Úgy hitték, hogy ezen az éjszakán az elmúlt évben meghalt emberek lelkei összezavarhatják az élők életét, mert ezen az éjjelen vándoroltak a holtak birodalmába. Az emberek ételt és italt készítettek ezeknek a lelkeknek, vagy szellemeknek, hogy meg könnyítsék a vándorlásukat.
Később a kereszténység elterjedésének hála, a már Halloweennek nevezte pogány ünnep éjszakája a sötétség eljövetelét jelentette. A kelták úgy hitték, hogy ezen az éjszakán napistenük, Crom Cruach a halál és a sötétség istenének fogságában kerül. Samhain ekkor összehívta a halottakat, akik különböző formákban jelentek meg, rossz lelkek vagy gonosz állatok figuráit öltötték magukra. Amikor a kelta papok egy hegytetőn elvégezték a tűz körüli rituális táncot, másnap a családoknak adtak ebből a parázsból, hogy új tüzet gyújthassanak az otthonaikban. Ennek a parázsnak a használatával tudták elűzni a gonosz szellemeket, és melegen tartani az otthonaikat.

Halloween szokások Amerikában

A gyerekek és felnőttek egyaránt jelmezbe öltöznek, majd házról házra járnak, és ha kinyílik az ajtó, akkor „Csokit vagy csínyt!”, vagy „Csokit vagy csalunk!” kéréssel gyűjtögetik össze az édességeket. Emellett nagyon gyakori a fiatalok körében megrendezésre kerülő jelmezes házi buli is.

 

 

Halloween Európában

Az ünnep sokáig feledésbe merült, csak néhány helyen elvétve öltöztek jelmezbe, vagy helyeztek el tök díszeket a lakásban. De ez a szokás is lassacskán feledésben merült. Mindez a legutóbbi időkig volt így, ugyanis a televíziózás idejében újra színre került a Halloween, de már inkább elüzletiesedett, mintsem vallásos ünnep.

A Halloween ünnep rajongói sosem unatkozhatnak, mert sokan, sokféleképpen dolgozták/dolgozzák fel a mai napig ezt a témát. Gondolok itt filmekre, sorozatokra és persze a könyvekre is.

 

Cikket írták: Ági és KockaCica

2018-05-22T10:55:13+00:00