Contact Info

Halloweeni Horror Book Tag

Eszembe jutott így a Halloween alkalmával, hogy régen nyakra-főre néztem a horror filmeket. Ennek apropóján állítottam össze ezt a kis kérdéssort. Igaz mostanra már „klasszikussá” vált filmeket tartalmaznak, de azért remélem szórakoztatónak találjátok. Alább az én kitöltésemet, már láthatjátok.  A válaszaitokat – ha van kedvetek – osszátok meg velünk is bátran!

  • Péntek 13. (1980): Ebben a filmben az elkövető mindig álarcban tevékenykedik. Melyik az a könyv, amely „átvert”, vagy mást hittél róla?

Erről a kérdésről kapásból Sarah Painborough: Ne higgy a szemének című könyve jutott eszembe. Egy nagyon jó thriller. Nem jöttem rá a megoldásra, sőt, egyenesen „pofára estem”!

  • Rémálom az Elm utcában (1984): „Freddy” Krueger beférkőzött az emberek fejébe, és az álmaikon keresztül végzett az áldozataival. Tehát, melyik az a könyv, amit egyszerűen nem tudsz kiverni a fejedből?

Hűha, hát van pár könyv, amit ilyen-olyan okból nem tudok elfelejteni. Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima és Emma Donoghue:  A szoba című könyvét azért nem, mert annyira sokkoló. Stephen Kingtől A halálsoron-t azért nem, mert az egyik legjobb könyv, amit valaha olvastam. Bulgakov A Mester és Margarita-ját azért nem bírom elfelejteni, mert vagy ötször álltam neki elolvasni. Ezután jöttem rá, hogy nem is olyan rossz ez a mű.

  • Kedvencek temetője (1989): A filmben fontos szerepe van a háziállatoknak. (Kiváltképp a macskáknak!) Melyik az a könyv, amiben a kedvenc „állati főhősöd” szerepel?

Ebből elég sok akad. De mivel imádom a kutyákat, elsősorban a velük kapcsolatos történeteket említeném. Nagy kedvencem volt Eric Knight-tól a Lassie hazatér. Valamint zseniálisnak találom W. Bruce Cameron-tól az Egy kutya négy élet-ét. De közben eszembe jutott gyerekkorom egyik nagyon kedvelt könyve. Felix Salten-től a Bambi.

  • Sikoly (1996): A film számtalan részében sorozatgyilkos(ok) tartják rettegésben a szereplőket. Fogyatkoznak is szép számmal. Melyik az a könyvsorozat, aminek sose „akarsz” a végére érni?

Sajnos elég sok könyvsorozatban „benne vagyok”. Egyrészt azért nem folytattam őket, mert nem jelent meg a soron következő rész magyarul. Másrészt pedig mindig kivárom az aktuális részhez a megfelelő pillanatot. Amivel nagyon elmaradtam mostanában az Anne Rice Vámpírkrónikák szériája. Valahogy mostanában nem volt hozzá hangulatom.

  • Félelem.com (2002): Egy szellem weboldal segítségével kényszeríti az embereket, hogy próbálják meg kitalálni mi történt vele. Melyik a – szerinted – legjobb könyv, amelyben fontos szerepe van a technikának?

Nem vagyok oda a sci-fiért. Viszont Ian Tregillis-től a Géplélek nagyon tetszett. Igaz ott vegyítve van a technika mágiával.

  • A kör (2002): Ebben a filmben a főszerepet egy videokazetta játszotta. Melyik az a könyv, amiből – szerinted – a legjobb filmadaptációt készítették?

Nos, ide megint az egyik fenti példát hozom: Stephen King: Halálsoron. Az a véleményem, hogy mind a könyv, mint pedig a belőle készült film zseniális.

  • Gothika (2003): A filmben a pszichiáternőt megszállja egy szellem. Melyik az a könyv, ami az „agyadra ment”?

Karin Giebel: Csak egy árnyék. Nem akarom lelőni a poént, de konkrétan annyira meglepett a befejezés, hogy „meg tudtam volna ugrálni” a könyvet.

  • Fűrész (2004): Bonyolult módon lehet ebben a filmben elmenekülni a gyilkostól. Melyik az a könyv, aminek szerinted a legjobb a „rendszere”? (Világfelépítés, váratlan fordulatok, logikai okfejtés… stb.)

Erről nekem kapásból eszembe jut egy rakat fantasy könyv, de lehetetlen lenne mindet felsorolni. Viszont megemlíteném a M. A. G. U. S. világrendszerében játszódó könyveket, én ezekkel a regényekkel „kattantam rá” a műfajra. Ráadásul az írók egytől egyig magyarok, mivel egy hazai szerepjáték koncepcióból indult ki az egész.

Cikket írta Szandra

2018-05-22T10:55:13+00:00