Contact Info

Hangkölcsönző – Önkéntes felolvasók a látássérültekért

A kezdeményezés célja a látássérültek számára is elérhető hangoskönyvek bővítése. Az ötlet Helle Maximilian fejéből pattant ki még 2013-ban, segítője Bartos Melinda. Jelenleg ők ketten irányítják a projektet, de folyamatosan várják a jelentkezőket a szakmai stábba is.

Helle Maximilian maga is látássérült, kiskora óta nagyon szeret olvasni, emellett novellákat, újságcikkeket ír. Hároméves kora óta zongorázik, és aktívan vesz részt különböző látássérülteket segítő projektekben. A Hangkölcsönző fantázianevű projektet 2016-ban hozta létre, és idén került a köztudatba, rengetegen kezdtek el nála érdeklődni a felolvasás iránt.

A Hangkölcsönző jelenleg több mint 900 tagból áll, éppen ezért bár a csatlakozás folyamatos, és bárkit szívesen látnak, a projekt koordinálásában lenne most már nagyobb szükség segítségre. Marketingest és jogi oldali segítséget várnak elsősorban a szervezők, de mindemellett természetesen felolvasni is lehet. Az igényfelmérés a hangoskönyvekről jelenleg is folyik, mind a felolvasó, mind a felhasználói részről.

A projekt önkéntes alapú, bárki felolvashat, aki kedvet érez rá. Az egyetlen kikötés, hogy legyen mivel rögzítened a felolvasást. Diktafon, mikrofon, vagy akár egy okostelefon hangfelvevője is megfelelő lehet. A 2005 utáni könyvekre nagyobb szükség van, de bármilyen regényt, novellagyűjteményt, verscsokrokat szívesen fogadnak az e körüli időszakból. Ami még fontos, hogy a teljes kötetet fel kell dolgozni, mert regényrészletet nem tudnak felhasználni. Csak olyan önkénteseket várnak, akik tényleg komolyan gondolják, és rászánják az idejüket. Érdemes tehát olyan kötetet választani, aminek terjedelme nem haladja meg a szabadidőnket.

A jelentkezés menete röviden a következő. Ha szeretnél segíteni a projekt megvalósításában, akkor jelentkezz a Hangkölcsönző Facebook-csoporthoz, vagy a hangkolcsonzo@gmail.com e-mail címen. Ezután el kell készítened egy próbaolvasást, aminek részletes leírását megtalálod a csoportban (Antoine De Saint-Exupery – A Kis Herceg, 13. fejezet. Első mondat: A negyedik bolygó az üzletemberé volt., utolsó mondat: Semmit. Birtoklom őket.) A felolvasást a szervezők egyöntetűen kiértékelik, és mindenkinek külön értékelést küldenek válaszlevél formájában. Ha a próbaolvasás elfogadásra került, akkor egy táblázatba kell feljegyezned, hogy melyik kötet/eket szeretnéd majd feldolgozni. Fontos, hogy csak olyat válasszatok, ami még nem került felolvasásra mások által. Ezt is folyamatosan listába gyűjtik a tagok, amiben rá tudtok keresni a már meglévő művekre. Ezután nincs más dolgotok, mint várni, a szervezők mindenről értesíteni fognak titeket.

A fiatalabb korosztályból szívesen látnának még önkénteseket, úgyhogy ne habozzatok!
Hálásak minden segítségért, és várják jelentkezéseteket!

Cikket írta: Evelin

2018-05-22T10:55:13+00:00