Contact Info

Szerzői jogok és illegális letöltések – részeredmények a felmérésből

Ha kedvelője és egyben rendszeres követője vagy a Kildarának, akkor nem kell bemutatnunk neked az idei nagyszabású projektünket, hiszen rögzített bejegyzésként is találkozhatsz vele, valahányszor a facebook közösségi oldalunkra kattintasz, de eredeti honlapunkon is piros hátterű felhívás vonzza a tekinteteket.

Ugyan alig több mint tíz napja tettük nyilvánossá könyvszokásokkal kapcsolatos felmérésünket, máris rengetegen töltötték ki, számtalan médiaplatform is fantáziát látott benne, így megkeresések, rádió- és tévéinterjúk töltötték meg napjainkat. Bár hivatalosan októberben zárul le a felmérés, aktuális részeredményünkkel az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületéhez fordultunk, hogy teljesebb képet kaphassunk a szerzői jogok és illegális letöltések huszonkettes csapdájáról.

Dr. Tóth Péter Benjámin, az egyesület stratégiai és kommunikációs igazgatója készséggel válaszolt kérdéseinkre, rávilágított a problémák gyökerére, valamint felrajzolta a megoldások egyik alternatíváját.

Mint fentebb említettük, részeredményekről beszélhetünk csupán, azonban ezek alapján a válaszolók 60%-a töltött már le illegálisan könyvet, illetve 42%-uk nem ítéli el az illegális könyvletöltést. Erre a két adatra támaszkodva érdeklődtünk, miért nem helyes az illegális letöltés, valamint mit tehetnek a szerzők és kiadók ellene.

Dr. Tóth Péter Benjámin elsődlegesen leszögezte, hogy az irodalmi művek online felhasználásának jogosítása nem tartozik az Artisjus feladatai közé, viszont rögtön párhuzamot talált a zenei előadók és írók között. Nem érdemes a büntetési tételeket kommunikálni az olvasók felé, hiszen a filmek, zenék és szoftverek esetében már kiderült, ez nem megfelelő stratégia. Szigorú jogi fellépés helyett fontosabb, hogy „minden üzleti szereplő egy fenntartható, a fogyasztók által kedvelt szolgáltatási piacért dolgozzon”.

Párhuzamként megemlítette továbbá, hogy a zene tekintetében már látható változások történtek. A jó minőségű, könnyen és kényelmesen elérhető tartalmakért a társadalom jelentős része hajlandó pénzt kiadni, ez jellemzi a Spotify és Deezer sikereit.  Filmek és sorozatok területén, szinte ugyanolyan elvet követ a Netflix.

Úgy gondolja, a szerzők, kiadók és olvasók közös érdeke, hogy a művek minél szélesebb körben legyenek elérhetőek. Emellett kifejezetten fontosnak tartja megjegyezni, hogy amennyiben a könyvterjesztés legális úton történik, nagyobb az esély rá, hogy a forgalomból az alkotók és közreműködők is részesüljenek, amely az új művek megszületésének feltétele.

Az ördögi kört természetesen nem ennyire egyszerű megszakítani, de tudatosabb vásárlói szokásainkkal mi, olvasók is alakíthatjuk a piacot. Olvasóként tehát befolyásolhatjuk, milyen könyveket adjanak ki a jövőben.

Végül azt is hozzátette, hogy „ha mindig az ingyenes utakat keresem, akkor csak az a tartalom születik meg majd a jövőben, amit valaki más (pl. az állam) akar és megfinanszíroz”.

A következtetéseket és tanulságot minden olvasó maga vonja le, de elgondolkodtató válaszokat kaptunk feltett kérdéseinkre.

Ezúton is köszönjük Dr. Tóth Péter Benjáminnak és az Artisjus-nak!

A cikket készítette: Varga-Czakó Adrienn és Woolfe

2018-05-22T10:55:14+00:00