Contact Info

Kis segítség, hogy hogyan éld túl a végzős éved… Egy végzős szerint!

Tisztában vagyunk vele, hogy a szeptember egy igen erős határvonal, a nyár vége, az akadálymentes haladás hanyatlása, és az iskolai év kezdete is egyben. Nyár biztos, hogy lesz jövőre is, egy-két hét múlva helyreáll a közlekedés is, de néhányunknak ez az utolsó gimis éve.

Biztos vagyok benne, hogy megfordult a fejedben, hogy bárcsak tudnám, hová tűnt az elmúlt 3 év?! Mert nekem is eszembe jutott. Ám most már kár keseregni, hogy mi maradt ki, vagy nosztalgiázni, hogy mi történt meg, mert erre nincs idő! Most ezzel az évvel kell foglalkozni, mert sokban múlik rajta a jövőd.

Vagy legalábbis mindenki ezt szajkózza, tehát kell, hogy legyen valami igazság alapja.

Tehát végzősök lettünk! Ez valami nagyot jelent, nem? Még magam sem tudom, csak elképzelésem van róla milyen izgalmas, feszültséggel teli és hosszú lesz ez az év. Miből gondolom? Abból, hogy még csak most kezdtem bele, de már úgy érzem, van mit feldolgoznom.

Szintemelők

Nyelvvizsgák

Különórák

Fakultációk

Szalagavató

Ballagás

Bankett

Érettségi

Továbbtanulás

És még ki tudja, mi jön ezután…

Tehát nincs kétség afelől, hogy ez egy megerőltető év lesz mindannyiunk számára, ami sokat nyom jövőnk latjába, így nem árt egy kicsit felkészülni.

Íme néhány tipp, amivel felvértezheted magad testileg, szellemileg, és lelkileg, hogy te gyűrd le ezt az évet, ne ő téged!

1. Tervezz!

Soha ne sajnáld az időt a feladataid megkoordinálásához! Csinálj listát, vagy írogass cetlikre, a lényeg, hogy mindig legyen kéznél, és, hogy ne halogass semmit. A halogatás a legmegátalkodottabb ellenséged! Elhiteti veled, hogy még bőven lesz időd az adott feladat elvégzésére később, nem kell vele törődnöd. Hát, ez nem igaz! Ha akkor nem csinálod meg, az nem jelenti azt, hogy soha nem is kell. És mikor már kényszerűen rákerül a sor, akkor már egy másik fontos feladattól veszi el a drága időd, ráadásul már nyűgnek is fogod érezni az elvégzését.

Tehát tervezz, akkor minden időben el fog készülni, és még pihenni is marad időd!

2. Figyelj magadra!

Ha túlhajszolod magad, abból nem származik semmiféle előnyöd, sőt még hátra is vethet a teendőidet illetőleg. Persze, ez nem kifogás, hogy ne dolgozz egyáltalán! Meg kell találni az egészséges egyensúlyt, hogy ne ess a halogatás csapdájába, de ne is terheld túl magad. Pont ezért olyan fontos az első pontban emlegetett tervezés! Ha mindenre szánsz időt, beleértve a kikapcsolódást és a pihenést is, akkor könnyebben, gyorsabban túlleszel a teendőiden. Legyen szó csak egy 5 perces szünetről, egy frissítő bögre teáról, egy kis macskázásról, vagy egy sétáról a parkban/kertben. Hidd el, sokat segít, és ráadásként bele sem őrülsz a teendőid hosszú listájába.

3. Találd meg a Te helyed!

Keresd meg azt a helyet kint, vagy bent, ahol kiegyensúlyozottnak érzed magad, ahol harmonikus légkörben tudsz tanulni. Ne számítson, hogy mennyi ideig tart elcipekedni az íróasztalodról, mert ha nem az a megfelelő hely számodra, nincs értelme maradni. Azon fogsz rágódni, hogy fáj a nyakad, elzsibbadt a kezed, nem érzed már a csuklód, kiment a vér a lábadból, stb. Így nem tudsz eléggé koncentrálni, ami érthető is, ezért gyerünk felfedezőútra! És ha megtaláltad álmaid tanuló sarkát, (ez kicsit túlzás) pakolj ki minden szükséges eszközt. Valami ottmaradt? Szaladj vissza érte, addig is pihenhet egy kicsit az agyad, megmozgathatod a tested, és kicsit frissebben, talán több ötlettel is térhetsz vissza a Te kuckódba.

Szóval ne sajnáld az időt a megfelelő hely megkeresésére, mert ha megtalálod, több órát is megspórolhatsz magadnak.

4. Légy motivált!

Nem úgy értem, hogy tartsd a szemed előtt, hogy ez a jövőd kulcsa. Nem, nem így. Ez túl nagy teher lenne egy egész évre, még ha, félig-meddig igaz is. Arra célzom ezzel, hogy találj mindenben valami érdekfeszítőt, kezeld úgy a tananyagot, mint valami érdekességet, áss mélyebbre és találd meg azt, ami lenyűgöz, és később esetleg a vizsgáztató tanárt is. Példának okáért (elég gyatra, de szemléltetésnek megteszi), nem bírod a fejedbe verni a Thálesz tételt? Keress rá magára az emberre, jegyezz meg valami érdekeset az életéből, ha magát az embert figyelemre méltónak találod, talán a munkássága is könnyebben rád ragad.

Másik mód, hogy motiválttá válj, az apró célkitűzések. Határozd el, hogy a hétfői napod csak a magyar tanulására szánod, azon belül is egy íróra, vagy egy korszakra. Ha minden hétfőn így cselekszel, hamar elfogynak a tételek, és az érettségi előtt már csak át kell őket nézni, hisz egyszer már megtanultad, nem?

5. Járj be az órákra!

Ha már a tanár érted jár be, akkor Te is tedd meg ezt az áldozatot magadért. Lehet, hogy végzős vagy, de ez nem jogosít fel arra, hogy nem menj be az órákra.

Ha órán ott vagy, mármint szellemileg is, nem csak testileg, és figyelsz, akkor az órai anyag nagy része meg is ragad a fejedben. Az meg már csak ráadás, ha minden nap szánsz egy húsz percet az aznapi jegyzeteid átnézésére, átolvasására. Ha ezzel megvagy, máris kevesebb tanulni valód marad, ha esetleg beharangoznak egy témazárót, sőt szinte már nem is kell az adott anyagot megtanulnod.

6. Várd ki!

Bizony, hidd el, beérik munkád gyümölcse! Gondolok itt akár csak egy sima dolgozatra, vagy egy próbaérettségire. A sok verejtékkel teli órák megtérülnek, és mint eggyel fentebb említettem, a fegyelmezett tanulás csökkenti e verejtékkel teli órák számát. Nem állítom, hogy könnyű lesz, sőt pokoli nehéz, de megéri!

7. Jutalmazd magad!

Akár ez is motiválhat, mondjuk minden 10. elolvasott oldal után megjutalmazhatod magad ropival, vagy bármivel, amit csak szeretsz. Segít, mert haladsz például a kötelező olvasmánnyal, azaz eredményesnek érzed magad, és közben még boldogság hormont is termelsz, mert érzed, hogy megérdemelted azt a darab ropit. De lehet ezt nagyban is csinálni. Mondjuk egy hosszú végigtanult hétnek kiveszed a vasárnapját egy kis lazulásra. Találkozol a barátaiddal, elmész egy termálfürdőbe, eszel egy jót, futsz egyet a parkban, megnézed a sorozatod, amivel már jócskán el vagy csúszva, egyszerűen csak kikapcsolsz. Megpihensz, hogy a következő hétnek újult erővel vágj neki.

8. Élvezd minden pillanatát!

Végül a legfontosabb tipp. Ne vedd vérkomolyan, nincs olyan helyzet, amiből csak egy kiút van. Úgy se egy helyre jelentkezel, van B-terv, sőt lehet, hogy mire arra kerül a sor, megváltozik a véleményed. Ha új elhatározásra jutsz, akkor sincs késő. A mai világban rengeteg lehetőség áll az ember előtt. És olyan nincs, hogy semmi se legyen, mert valami mindig van;) De azt ne hagyd, hogy az álmod kicsússzon a kezedből, azért érdemes küzdeni!

Remélem, ez a néhány tanács a segítségedre lesz. Nincs garancia, nem ez a tanulási kézikönyvek szupernovája, de ha már csak a feléhez tartod magad, mint jómagam, megígérhetem, könnyebben fogod venni ezt az eszeveszett évet!

Sok sikert, és szorítok neked!

KockaCica

By | 2018-05-22T10:55:16+00:00 szeptember 2nd, 2016|Bloggerek, Érdekességek, Hírek, Népszerüsítjük Az Olvasást| Kis segítség, hogy hogyan éld túl a végzős éved… Egy végzős szerint! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author: